Ramsj

Margreet Fogteloo (samenst.): Ik hou van jou. De mooiste liefdesbrieven uit de wereldgeschiedenis. Gebonden, Bruna 2002, van €24,95 voor €6,50. De Slegte

`Ondertussen verlang ik naar je als een hond, een trouwe hond, naar zijn spoorloos verdwenen meester. Als ik aan je denk, en dat doe ik steeds, gaan al mijn huidharen recht overeind staan uit verlangen gestreeld te worden. Mijn gevoel kent maar één doel: naar Zeist, lief klein vrouwtje, want daar weet ik weg met mijn mond, armen en benen, en hart,' schreef Anna Blaman op 23 december 1948 aan Marie-Louise Doudart de la Grée, een aristocratische vrouw met wie Blaman een kortstondige verhouding had (waarna ze weer terugkeerde naar de moederlijke zorg van Alie Bosch). Blaman (1905-1960) is een van de zestig briefschrijvers die in het aardige boek van Fogteloo aan bod komen. Enkele andere namen: George Sand, Flaubert, Van Gogh, Virginia Woolf en Kafka. Bij De Boekenmarkt Den Haag is te vinden: Frida Kahlo and Diego Rivera van Isabel Alcántara, een verslag van de even vurige als turbulente als treurige liefdesrelatie tussen de twee bekende Mexicaanse kunstenaars. Van €23,75 voor €11,–.

Jacob Burckhardt: The civilization of the renaissance in Italy. Gebonden, Konecky z.j., van €32,50 voor €15,–. Donner Rotterdam

De klassieke studie uit 1860 van Burckhardt (1818-1897) over de Renaissance in Italië, uitgegeven als fotomechanische herdruk van de befaamde Engelse vertaling van Middlemore die voor het eerst in 1878 verscheen. Door zijn ingenieuze synthese van filosofie, literatuur, kunst en architectuur, legde Burckhardt met dit standaardwerk de grondslag voor de discipline van de culturele geschiedenis. Boek staat nog altijd volop in de belangstelling. Zo zijn zowel de Duitse als de Engelse versie integraal op internet te vinden. Bij De Slegte ligt De droom van een kaartenmaker in de ramsj, een historische roman van James Cowan over de zestiende-eeuwse Venetiaanse monnik Fra Mauro die werkt aan een cartografische wereldkaart `die tevens recht doet aan de volle glorie van de schepping', zoals de flaptekst vermeldt. Van €18,11 voor €5,99.

Evelyn Waugh: The complete stories. Paperback, Back Bay 2000, van €21,50 voor €7,50. Donner Rotterdam

`Terrifically good, witty and wild', oordeelde Katherine Powers over deze bundel van Waugh (1903-1966), en ze was lang niet de enige met haar enthousiaste commentaar zoals de vele loftuitingen aan het begin van het boek bewijzen. Meer dan zeshonderd pagina's met in totaal 39 verhalen, inclusief de twee eerste hoofdstukken van een onvoltooide roman. Meer literatuur bij Scheltema Amsterdam: Portrait in sepia van Isabel Allende, een familieroman die zich afspeelt in Chili aan het eind van de negentiende eeuw. Van €32,50 voor €7,95.

John le Carré: De toegewijde tuinier. Paperback, Luitingh-Sijthoff 2001, van €12,50 voor €5,–. Steven Sterk Utrecht

Veelgeprezen thriller van grootmeester Le Carré, oorspronkelijk verschenen onder de titel The constant gardener. Hoofdpersoon is Justin Quayle, een enigszins wereldvreemde diplomaat in Kenia met een passie voor tuinieren. Als zijn jonge, maatschappijkritische vrouw Tessa wordt vermoord, verandert zijn leven compleet: hij gaat op zoek naar de daders, waarbij hij stapje voor stapje op het spoor komt van de westerse farmaceutische industrie die nieuwe, maar nog onzekere en gevaarlijke medicijnen in Kenia uittest. `Mooi, boos en opwindend,' schreef Rinus Ferdinandusse in Vrij Nederland. Ook bij Steven Sterk: Havanna Bay van Martin Cruz Smith, een eveneens sterke thriller, met rake beschrijvingen van het door de Russen in de steek gelaten Cuba van de jaren negentig. Van €18,99 voor €5,90.

Vergilius: Aeneis. Vertaald door Piet Schrijvers. Met cd. Gebonden, Historische Uitgeverij 1996, van €34,75 voor €17,50. Steven Sterk

Soepele hedendaagse vertaling van de Aeneis: het beroemde epos van Vergilius over de Trojaanse held Aeneas die, nadat de Grieken dankzij hun legendarische paard Troje hebben ingenomen, begint aan een lange zwerftocht over zee – daarbij voortdurend achtervolgd door de wraakzucht van godin Juno. Uiteindelijk bereikt hij Italië, verslaat koning Turnus, en wordt ten slotte door Vergilius tot de stamvader van de Romeinen uitgeroepen. De mooi verzorgde uitgave bevat een cd waarop Jules Croiset een voordracht geeft van Boek vier van de Aeneis (over Aeneas en Dido).

J.M.Olbrich: Architettura. Riproduzione completa dei tre volumi originali, 1901-1914. Gebonden, Jaca Book 1988, van €99,– voor €45,–. Roelants Nijmegen

De Duitse architect Olbrich (1867-1908) was een van de drijvende krachten achter de Secession, de Weense variant van de Jugendstil. Tussen 1901 en 1914 verschenen de drie delen van zijn volledige werk: fascinerende platenboeken, met als een van de hoogtepunten foto's en tekeningen van zijn eigen huis in Darmstadt (compleet met de interieurs en een schitterende badkamer). Fraaie Italiaanse herdruk van de antiquarisch peperdure delen. Ook bij Roelants: Architektur 1950-2000, onder redactie van Johannes Busmann, een overzicht van vijftig jaar werk van het invloedrijke Duitse architectenbureau Rhode Kellermann Wawrowsky. Gebonden, van €79,50 voor €15,–.