Prijsherstel koffie, `einde aan crisis nabij'

De al vijf jaar durende crisis op de wereldkoffiemarkt is mogelijk binnenkort ten einde. Dat stelt de directeur van de International Coffee Organization (ICO) in zijn gisteren verschenen bericht over de koffiemarkt in december 2003.

Volgens directeur Néstor Osorio van de ICO, een intergouvernementele organisatie, was er vorige maand sprake van een ,,nieuwe breuk in de neerwaartse trend'' van de koffieprijs die de maanden oktober en november 2003 te zien gaven. In de eerste drie weken van januari is de samengestelde indicatieprijs van de ICO verder gestegen tot 60,35 dollar (47,28 euro) op de 21ste, het hoogste niveau sinds juli 2000. De indicatieprijs van de ICO is een mandje van prijzen voor verschillende soorten koffie per zak van 60 pound (ruim 27 kilo).

De ICO schrijft de voortdurende stijging van de koffieprijs op de wereldmarkt toe aan een scherp verminderde productie, met name in Brazilië, veruit het belangrijkste koffieland. In het bijna afgelopen oogstjaar 2003/2004 produceerde Brazilië zo'n 28,5 miljoen zakken koffie tegenover 48,5 miljoen in 2002/2003, een daling van meer dan 40 procent.

Deze daling ,,creëert een situatie waarbij voor het eerst sinds het oogstjaar 1997/1998 de wereldproductie lager is dan de -consumptie'', aldus Osorio in zijn maandbericht. Volgens de ICO ontstaat er daardoor een tekort van zo'n tien miljoen zakken koffie op de wereldmarkt wat ,,de basis zou kunnen zijn van een nieuwe markttrend die betere inkomens voor de producerende landen inhoudt''. De eventuele trendbreuk blijkt vooral uit cijfers voor het komende oogstjaar 2004/2005. ,,Voorlopige officiële schattingen van Brazilië geven aan dat de productieniveaus eveneens laag zullen zijn,''

Secretaris Roel Vaesen van de Europese koffiebranders bevestigt de ontwikkeling als ,,een gevolg van de onvermijdelijke koude sanering''. Maar hij waarschuwt voor het risico dat met hogere prijzen ,,landen er weer het gas op gaan zetten''. Douwe Egberts (DE), de grootste koffieverkoper in Nederland, verhoogt de consumentenprijs nog niet. Dat doet DE als de wereldmarktprijs ,,structureel'' van invloed is op de kostprijs van het bedrijf, aldus een woordvoerster. ,,Dat is nog niet het geval.''