Porsche drijft volledig op succes van de Cayenne

Porsche is in de eerste helft van het op 1 juli begonnen boekjaar 2003/2004 op een winst voor belastingen uitgekomen van 207 miljoen euro. Dat is 11,5 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige boekjaar. Dat heeft Porsche vanochtend bekendgemaakt.

Porsche dankt het winstsucces voornamelijk aan zijn nieuwe terreinwagen Cayenne. Een auto die ski's, vishengels en andere bagage tot 835 kilo kan meetorsen en met vijf volwassen personen een topsnelheid van 270 kilometer per uur haalt. Op geaccidenteerd terein trotseert de Cayenne moeiteloos een kuil waar een meter water in staat en ook een modderige helling van 45 graden.

Bestuursvoorzitter Wendelin Wiedeking en de ingenieurs van Porsche, de Cayenne is ontworpen door Nederlander Harm Lagaay, hebben lang met de vraag geworsteld of de `terreinwagen' niet botste met het sportwagenimago van de Zuid-Duitse autofabrikant. Maar in Stuttgart kan opgelucht adem worden gehaald nu de Cayenne vooral in de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt voor Porsche, een doorslaand succes is.

Door de Cayenne steeg de omzet van Porsche met 2,82 miljard euro. Van de Cayenne werden in totaal 16.890 auto's verkocht. In de eerste helft van het voorgaande boekjaar werden er maar 1484 van geleverd. De productie kwam pas laat in de zomer van 2002 op gang.

Van het type 911 zakte de verkoop met 26 procent tot 10.250 stuks. De verkoop van de Porsche Boxster verminderde met 44 procent tot 5250 stuks. De Cayenne was goed voor ongeveer de helft van het totaal aantal auto's, tegen de 32.500, die Porsche verkocht. Over het hele boekjaar denkt de autofabrikant 75.000 wagens aan de man te kunnen brengen. In 2002/2003 waren dat er 66.803. Ook verwacht Porsche meer winst en omzet te halen.

De resultaten leidden vrijdag tot een daling van de koers van het aandeel Porsche met ruim 4 procent. Ondanks de stijging van de winst noemden analisten het resultaat teleurstellend. Ze hadden erop gerekend dat Porsche een winst voor belasting van ongeveer 241 miljoen euro zou maken.

De ondernemimg maakte de cijfers vanochtend bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De Cayenne wordt geproduceerd in Leipzig. Porsche heeft 130 miljoen euro gestoken in de bouw van de fabriek annex testbaan.