Polen willen veel meer orders in Irak

Polen stuurt nog deze maand een zware handelsmissie naar Irak. Hiermee hoopt het land alsnog een deel van de miljoenencontracten die voor de wederopbouw van dat land worden vergeven binnen te slepen.

De Poolse militaire steun aan de Verenigde Staten in Irak heeft tot nu toe geen enkel substantieel contract opgeleverd voor Poolse firma's.

Alleen op het gebied van telecommunicatie (telefoonnetwerken) en textiel (tweedehands kleren) hebben twee bedrijven contracten weten binnen te slepen, met een totale waarde van nog geen 10 miljoen dollar (7,8 miljoen euro). In politieke kringen is hierover bezorgdheid ontstaan. ,,We willen onze militaire betrokkenheid in balans brengen met een economische betrokkenheid'', aldus onderminister van Buitenlandse Zaken Sergiusz Najar eerder deze week. Volgens Najar heeft de missie ook een ,,humanitaire en socio-culturele'' inslag.

Een delegatie van vijf topambtenaren van de ministeries van Economische Zaken, van Infrastructuur en van Milieu zal mogelijk deze week nog in het gezelschap van vijftien zakenmannen naar Irak afreizen. De zakenmannen vertegenwoordigen consortia waarachter in totaal zo'n vierhonderd Poolse bedrijven schuilgaan. De missie zou eigenlijk in december al vertrekken, maar werd toen om veiligheidsredenen uitgesteld. ,,Als we nu niet gaan, zal onze aanwezigheid over zes maanden niets meer uitmaken'', aldus Najar.

De Poolse wapenfabrikant Bumar dingt mee naar een contract ter waarde van 565 miljoen dollar voor het leveren van militaire apparatuur, uniformen en wapens aan de nieuwe Iraakse strijdkrachten. Staatsolieconcern Nafta Polska neemt deel aan een consortium met de Amerikaanse firma's U.S. Kellog en Brown and Root (Halliburton) dat uit is op een contract voor olieraffinage ter waarde van 2 miljard dollar.

Polen geeft in Irak leiding aan een tienduizend man tellende, internationale troepenmacht. Zelf heeft het 2400 soldaten naar Irak gestuurd.