Pas verschenen: Non Fictie

Roland Dorgelès: Houten kruisen. Vertaald door Mechtild Claessens. De Arbeiderspers, 339 blz. €23,95

In 1919 ontvangen als een meesterwerk, kreeg dit boek dezelfde status als Het Vuur van Henri Barbusse. Een roman gebaseerd op de aantekeningen van de Franse korporaal Lécavelé (Dorgelès zelf) in de Eerste Wereldoorlog. Centraal staan de gevoelens van cameraderie onder de soldaten en het onbegrip na hun terugkeer van het front.

Gerard Jaspers: Een Amsterdams Marialeven in 25 legenden uit handschrift 846 van Museum Amstelkring. Verloren, 244 blz. €23,–

In deze 25 legenden wordt niet alleen Maria's leven beschreven, maar ook `het verborgen leven' van Jezus. Die verhalen komen voort uit vroegchristelijke, apocriefe geschriften en daarop gebaseerde middeleeuwse literaire werken. Het handschrift werd kort voor 1500 geschreven, waarschijnlijk in Amsterdam.

Edward J. Larson: De proeftuin van de evolutie. God en wetenschap op de Galápagoseilanden. Vertaald door Ruud Rook. Atlas, 366 blz. €24,90

In 1835, kreeg Charles Darwin op de Galápagos-eilanden de inzichten die tot de evolutietheorie leidden. Larson beschrijft wat zich daarna allemaal heeft afgespeeld. Over excentrieke onderzoekers, nieuwe ontdekkingen, over rivaliteit van onderzoeksexpedities en naderende milieurampen in dit gebied.