Onderzoek in VS nadert ontknoping

De Amerikaanse beursautoriteiten ronden binnenkort het onderzoek af naar mogelijke onregelmatigheden bij de handel op de beurs van New York door effectenhuis Van der Moolen.

Dit blijkt uit een zogenaamde `Wells Notice' die vanmorgen door de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beursautoriteit, naar Van der Moolen is gestuurd.

Na het bekend worden van dit nieuws zakte de koers van Van der Moolen vanmorgen 3 procent naar 6,35 euro.

In oktober werd bekend dat Van der Moolen, en andere zogenoemde specialisten die de handel onderhouden in aandelen op de beursvloer van de New York Stock Exchange, worden verdacht van het benadelen van hun klanten. Naast de SEC is ook de New York Stock Exchange zelf met een onderzoek bezig. Naast boetes van beide organisaties dreigen voor de betrokken handelsfirma's ook claims van beleggers, als de firma's inderdaad in overtreding blijken te zijn geweest.

De zogeheten Wells Notice betekent dat de SEC aan Van der Moolen vraagt om zijn positie te verduidelijken en uit te leggen waarom een procedure juist onterecht zou zijn.

Volgens Van der Moolens bestuursvoorzitter Fred Böttcher gaat het om een uitnodiging om in gesprek te gaan met de SEC. ,,Dat is gewoon onderdeel van de procedure. Daarbij wordt alvast gemeld, dat indien wij niet ingaan op het gesprek, voor wat voor redenen dan ook, de SEC overweegt aan te bevelen om een civiele rechtszaak te beginnen.'' Volgens Böttcher betekent deze stap vooral dat de afronding van het onderzoek in zicht is.

Van der Moolens bestuursvoorzitter bleef vanmorgen flegmatiek onder de nieuwe stap in het Amerikaanse onderzoek. ,,Er is na de internethype en het instorten van de beurzen veel gebeurd in de VS. De perceptie ten aanzien van de effectenindustrie is veranderd. Er worden veel zaken onderzocht door de SEC. Denk aan de analisten, de beleggingsfondsen. Ze zoeken een schuldige. De Amerikanen zijn daar wat ruwer in. Het is erg publiekelijk. Dat is voor Europese bedrijven even wennen. Ze gooien eerst een emmer leeg en gaan daarna pas uitzoeken hoe het precies zit.''

Böttcher onderstreepte nogmaals dat een procedure onterecht zou zijn. ,,Het is mensenwerk, mensen kunnen fouten maken. Dat kan gebeurd zijn. Ik kan me echter niet voorstellen dat er bewust een beleid is gevoerd, waarbij regels zijn overtreden, om extra geld te verdienen.''