Meelopers en dissidenten bestaan niet voor Walsh

Het Nederlandse hockeyteam speelde gisteren in Zuid-Afrika de eerste interland onder leiding van de nieuwe bondscoach Terry Walsh. Het gelijkspel tegen de Belgen (0-0) was ,,teleurstellend'', maar: ,,De sfeer is goed''.

Ook hockeyers zeggen ,,je'' als ze ,,ik'' bedoelen. Zelfs als ze in Zuid-Afrika zijn voor een ontspannen interland tegen België, en er voor en na de wedstrijd geen camera's staan te wachten voor een snelle oneliner. Voorstopper Jeroen Delmee bedoelt dus zichzelf als hij zegt dat ,,je'' blij bent dat de sfeer in het Nederlandse hockeyteam weer zo goed is. Dat zijn op een hete donderdagmiddag ook de meest gebruikte woorden in het enige hockeystadion van Kaapstad: ,,Je'' en ,,De sfeer is goed''.

De afgelopen anderhalve week in Zuid-Afrika heeft kennelijk geholpen. De olympisch kampioen gelooft weer in zichzelf én de teamgeest. Natuurlijk heeft de Zuid-Afrikaanse zon goed gedaan. De bleke Nederlandse winterneuzen zijn vuurrood gekleurd.

Aangenaam was ook het verblijf in het meest prestigieuze hotel van Johannesburg, dat Zuid-Afrikanen gniffelend `het siliconenhotel' noemen. Omdat er behalve topsporters ook veel buitenlandse toeristen rond het zwembad liggen die naar Zuid-Afrika komen voor een renaissance van hun billen en borsten. De hockeyploeg ging zelfs in het noorden van Zuid-Afrika op safari, in ,,het Kermispark, of zoiets''. Alles voor de ,,goede sfeer''.

Wie heeft het na zo'n week nog over Joost Bellaart? De naam van de gewezen bondscoach en de ruzies die vorig najaar aan zijn ontslag vooraf gingen, klinken in Kaapstad net zo ver als Nederland, 9.894 kilometer verderop. Wie heeft het nog over ,,dissidenten'' en ,,meelopers''? Of de gapende kloof tussen de zes spelers die na het teleurstellende verloop van het EK (vierde plaats) het ontslag van de bondscoach eisten, en de rest van het team?

De interland tegen België op Zuid-Afrikaanse bodem, de eerste wedstrijd voor Nederland na drieënhalve maand, is de aftrap van een `nieuw Oranje', dat in het nieuwe jaar weer olympisch kampioen hoopt te worden met een nieuwe coach. De Australiër Terry Walsh (50) is de eerste buitenlandse trainer-coach van de Nederlandse mannenploeg. ,,We zochten iemand die onbevangen tegen de situatie kan aankijken'', zoals de meegereisde vice-voorzitter van de hockeybond, de sigaarrokende Koos Formsma, zegt.

Dus hoe nieuw en onbevangen is Terry Walsh, die in 2000 zelf werd ontslagen als trainer van het Australische nationale team? Nieuw zijn in elk geval de laptops op de tribune, waarop de reservespelers nauwkeurig het spel van hun ploeggenoten registreren. Walsh staat bekend als een whizzkid, die eigenhandig vernuftige software ontwikkelde om het spel van hockeyspelers te kunnen analyseren. Het Nederlandse team werkte al langer met computeranalyses, maar nooit eerder zo gedetailleerd als Walsh het wil.

Nieuw is ook de rust langs de zijlijn. Walsh tiert niet zoals zijn voorganger. Walsh kijkt bij balverlies hooguit bezorgd over zijn leesbril, staat op uit de dug-out en trekt zijn broek wat hoger over de bolle buik. Walsh schrijft en klokt. Nederlanders zijn te lang verontwaardigd als de bal wordt afgepakt, heeft hij gezegd. Nederlanders praten te lang en vechten niet meteen terug, zoals Australiërs dat wel doen.

Walsh doet vooral niet te gek. ,,Snelle veranderingen desoriënteren alleen maar'', zoals hij zelf zegt. Teun de Nooijer, vorig jaar uitgeroepen tot beste hockeyer ter wereld, krijgt van Walsh in de eerste van de twee oefenduels tegen België de aanvoerdersband. Zoals verwacht. ,,Daar zijn wij niet blij mee'', zegt Theo Hilbrand namens de drie Oranje-fans op de tribune niettemin. ,,De Nooijer is een `meeloper', geen leider zoals dissident Jeroen Delmee.'' Maar meelopers en dissidenten bestaan niet meer voor Walsh. Delmee mag zichzelf zondag en maandag tegen Zuid-Afrika als aanvoerder nog bewijzen, pas dan neemt de trainer een beslissing.

Walsh zegt: ,,Er zijn nog enkele zaken die we moeten aanpassen'', als Nederland geen enkele bal langs de Belgische keeper krijgt. Gelijkspel tegen België? De dwerg onder de hockeynaties? ,,Waar het vandaag vooral om ging was onze conditie. Hoe zijn we er drie maanden later fysiologisch aan toe. Er zijn gelukkig geen blessures.''

Walsh wil kalmte, ook al geneert zijn selectie zich na afloop van de wedstrijd voor het gelijkspel. ,,Er was erg veel wind'', klinkt het. ,,Er waren geen ballenjongens''. En: ,,De Belgen speelden negatief.''

Als De Nooijer na de afkoeling in het zwembad en de douche in een van de stoelen van de hotellobby ploft, geeft hij de teleurstelling toe: ,,Iedereen wilde heel graag laten zien dat we ook nog goed kunnen hockeyen in plaats van ruzie maken. We zijn ontevreden met dit resultaat, maar tevreden over de werklust.'' Want: ,,De sfeer is goed''.