Losse lijntjes bij Youp van 't Hek

,,Dames en heren'', roept Youp van 't Hek in zijn nieuwe voorstelling op pathetische toon uit, ,,u kijkt naar een midlife-komiek''. Dat is zijn thema in zijn voorstelling Prachtige paprika's: hij wordt (ook in werkelijkheid) vijftig – en het programma gaat over de vraag hoe het leven na het passeren van die grens nog leuk kan blijven.

Ook nu, bijvoorbeeld, de belangstelling van mooie jonge meisjes voor zo'n cabaretier van middelbare leeftijd begint te tanen. ,,Mijn publiek was gemiddeld tien jaar jonger'', zegt hij veelbetekenend, ,,en dat is mijn publiek nog steeds''.

Maar het gaat niet alleen over hemzelf, want Van 't Hek zou Van 't Hek niet zijn als hij niet vooral zijn leeftijdgenoten als doelwit zou kiezen. Wederom bereikt hij grote hoogten in het creatief beledigen van de personen, die hun heil zoeken in indoor-waterscooteren, overgangskleien, snow-golfen, kookcursussen en het ergste van alles: een beetje beginnen met ,,afbouwen''.

Ook voert Van 't Hek een hoogbejaarde tante op, die nooit een burnout heeft gehad, laat staan een sabbatical. De vraag is alleen of zo'n vrouw het uiteindelijk toch niet tegen de rest van de wereld moet afleggen.

Prachtige paprika's gaat echter over heel veel meer. Het is alsof Van 't Hek ditmaal diverse opzetten voor een raamvertelling heeft gemaakt, waarvan in zijn voorstelling alleen nog wat sporen zijn achtergebleven. Het ene gaat over de kracht van de fantasie, het tweede is een kerstverhaal waarin de ik-figuur door zijn vrouw op straat wordt gezet, en het derde gaat over twee broers die aan het hoofd staan van een paprikakwekerij in het Westland, waar de God van vroeger is vervangen door de zegeningen van de genetische manipulatie. Maar elk van die drie laat hij na verloop van tijd los.

Van 't Hek zit deze keer zodoende heel wat minder strak in één verhaallijn. Hij heeft duidelijk de teugels laten vieren, loopt losjes – en met natuurlijk overwicht – van het ene naar het andere verhaal en heeft een verrassende wending in petto voor iemand die eerder op de avond al de aandacht op zich had gevestigd.

Het gevolg is een voorstelling berstensvol grappen, oogstrelend belicht en zeer gaaf begeleid door zijn muzikanten Ton Scherpenzeel, Ton Snijders en Rens van der Zalm.

Het nadeel van die losse vorm is hooguit, dat er van een afronding nauwelijks sprake is. Of het zou Van 't Heks pleidooi voor de fantasie moeten zijn, en voor de gelukzalige nietswetendheid van idioten, waarvan hij een nogal makkelijk romantisch beeld schetst. Maar dat wordt wat mij betreft meteen weer goedgemaakt, want de über-paprika in de finale levert een spectaculair visueel effect op.

Voorstelling: Prachtige paprika's, door Youp van 't Hek. Gezien: 22/1 in de Twentse Schouwburg, Enschede. Tournee t/m 19/6. Inlichtingen www.youp.nl