Levenslang voor Rwandese ex-minister

Het Rwanda-tribunaal in Tanzania heeft de Rwandese ex-minister van Onderwijs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens genocide en ,,vernietiging als een misdaad tegen de menselijkheid''.

De 51-jarige Jean de Dieu Kamuhanda heeft volgens het tribunaal persoonlijk deelgenomen aan het vermoorden van Tutsi's en gematigde Hutu's in zijn geboortestreek Gikomero tijdens de genocide van 1994. Daarbij werden in honderd dagen tijd naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord. Aan de slachting kwam pas een einde toen de door Tutsi's gedomineerde rebellenbeweging RPF de macht in Rwanda overnam.

Getuigen vertelden het VN-tribunaal hoe Kamuhanda een aanval op een protestantse kerk en een school leidde waar op dat moment Tutsi's hun toevlucht hadden gezocht. De oud-minister deelde vuurwapens, granaten en machetes uit met het bevel om ,,alle Tutsi's te doden''.

Het feit dat Kamuhanda een ambtenaar was, noemde rechter William Hussein Sekule ,,een verergerende factor''. ,,Hij instigeerde en leidde een aanval op mensen die hun toevlucht hadden gezocht in een plaats die wereldwijd wordt erkend als een wijkplaats.''

De in 1999 in Frankrijk gearresteerde Kamuhanda is het derde lid van de regering die tot levenslang is veroordeeld. De openbaar aanklagers hopen dat de veroordeling zal bewijzen dat de genocide officieel werd goedgekeurd door hardliners binnen de Hutu-regering om hun dominantie over de Tutsi-minderheid te kunnen behouden.

Kamuhanda heeft altijd gezegd onschuldig te zijn en tijdens de massamoord thuis in de Rwandese hoofdstad Kigali te zijn geweest. Hij gaat in hoger beroep.

In een andere zaak voor het tribunaal heeft de Canadese ex-generaal Roméo Dallaire, in 1994 hoofd van de VN-missie in Rwanda, België, Frankrijk en de VS beschuldigd van medeverantwoordelijkheid aan de genocide, omdat ze veinsden niet te weten wat er gaande was. België trok zijn VN-soldaten volgens Dallaire op een cruciaal moment terug.