Klinkhamer komt toch maar niet

Het openbaar ministerie heeft het publieke interview dat de schrijver Richard Klinkhamer morgen in Groningen zou geven, gisteren verboden. De reclassering Amsterdam trok daarop zijn eerder verstrekte toestemming in om de schrijver naar Groningen te laten reizen.

De reden is dat de veiligheid van Klinkhamer en de andere aanwezigen in gevaar kan komen als hij naar Groningen gaat: er zouden bedreigingen aan het adres van de schrijver zijn binnengekomen, aldus een woordvoerder van de reclassering Amsterdam. Klinkhamer mag tot het einde van zijn detentie geen openbare lezingen meer geven. Gebeurt dit wel, dan moet hij terug de gevangenis in.

Klinkhamer, die onder elektronisch toezicht staat, werd in 2000 door het Leeuwarder gerechtshof veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn vrouw Hannelore in 1991. Haar stoffelijk overschot begroef hij in de tuin van hun toenmalige woning in het Oost-Groningse Ganzedijk, waar haar botresten in 2000 werden ontdekt.

Volgens de reclassering was Klinkhamer van tevoren te verstaan gegeven dat hij niet over de moord mocht spreken tijdens de bijeenkomst. ,,Door de publiciteit rond deze zaak heeft iemand bedreigingen geuit.'' Hoe veel en hoe ernstig deze waren, is niet bekend, zegt ze. Rense Sinkgraven van de Schrijversschool Groningen ,,baalt ontzettend''. Hij snapt dat er emoties leven naar aanleiding van het delict, maar vindt dat er niet moet worden gezwicht voor dreigementen. ,,Je had ook politiebescherming kunnen aanvragen. Nu laat je je intimideren.'' Klinkhamer, die volgens de reclassering begrip had voor het standpunt van het OM, heeft Senkgraven beloofd dat hij in oktober, als zijn detentie er opzit, voor het eerst in Groningen zal optreden.