`Julio Iglesias belichaamt een soort Don Juan'

Hij symboliseert de mythe van het gelukkige Spanje, van het succes, de eeuwige jeugd en romantiek. En hij is de motor achter de Spaanse roddelindustrie, een bedrijfstak waarin honderden miljoenen omgaan.

Goed nieuws: Julio Iglesias (60) krijgt een broertje. De vader van de zanger, ofwel Doctor Iglesias Puga, zoals deze vrouwenarts in ruste algemeen bekend staat, zal als alles goed gaat in april van dit jaar vader worden van een zoon. Het blijde nieuws van het nieuwe broertje werd – geheel in stijl – bekend gemaakt in het Spaanse society-tijdschrift ¡Hola!, compleet met een uitgebreide fotoreportage. We zien Doctor Iglesias (87 jaar), een goed geconserveerde kruising tussen David Niven en Francisco Franco, op zijn geheime trouwpartij drie jaar geleden in Florida. De nieuwe bruid: de Amerikaanse Ronna Keitt, thans veertig jaar oud, student in bedrijfswetenschappen, maar daarna geruime tijd werkzaam als fotomodel in Spanje.

¡Hola!, moeder aller roddelbladen, bracht in hetzelfde nummer nog meer blij nieuws uit de stal van Iglesias. Julio Iglesias junior (30), product uit het eerste huwelijk van Julio Iglesias en de Filippijnse schone Isabel Preysler, was bij moeders in Madrid met Oud en Nieuw! Goed voor drie foto's met een ongemakkelijk kijkend vriendinnetje in de straten van de Spaanse hoofdstad. Nieuws omdat junior, wiens zangcarrière in tegenstelling tot jongere broer Enrique maar niet wil vlotten, in Miami woont en bovendien niet vaak met vriendinnetjes wordt gezien.

Julio Iglesias stoot Don Quijote van de troon als de meest universele Spanjaard aller tijden. Zijn productiemaatschappij maakte onlangs bekend dat er thans zo'n kwart miljard van zijn platen en cd's over de toonbank zijn gegaan. Die onthulling vond plaats ter gelegenheid van de lancering van het laatste album, nummer 296 in de discografie. De titelsong Divorcio, Scheiding, doet wat somber aan in het doorgaans zonnige oeuvre van Iglesias. Ayay! Alleen en verlaten zit hij te kniezen voor de lege garderobekast van zijn ex-vrouw, zo zingt Iglesias ons toe. De rest van het huis is ook leeg. Of ze misschien de wandklok en het schaakspel wil teruggeven. Fans kunnen evenwel gerust zijn: het achtergrondkoortje en de Mexicaans aandoende melodie geeft de zaak een uitgesproken vrolijk karakter.

Zelfs scheiden doet niet echt lijden bij Julio Iglesias. En dat verklaart wellicht het succes van deze latin lover, die vanaf eind jaren zestig eerst Spanje, vervolgens Europa en Latijns-Amerika en uiteindelijk de hele wereld zou veroveren als de eerste universele latino ster. De wereld van Julio Iglesias is een suikerzoet universum van Spaanse stranden, waar de zon altijd schijnt en het wemelt van knappe vrouwen die wel in zijn voor een glas Martini, gevolgd door een galadiner bij kaarslicht. En als er eentje vertrekt, is er altijd wel weer een ander.

,,Julio Iglesias is de mythe van het gelukkige Spanje, van het succes, de eeuwige jeugd en romantiek. En natuurlijk belichaamt hij een soort Don Juan'', zo definieert socioloog Fernando Vallespín de populariteit van de zanger. De grootste fans zijn volgens hem dan ook te vinden onder vrouwen van middelbare leeftijd uit de conservatieve middenklasse. Iglesias is een beetje de Spaanse Tom Jones, maar meer Latijns en dus eerder romantisch dan onverhuld bronstig.

Vallespín ziet hem als het typische resultaat van Spanje's overgangsperiode naar de democratie, waarin het land dringende behoefte had zich op positieve manier aan de rest van de wereld te presenteren. ,,Het feit dat ik Spanjaard ben is de wortel van mijn universaliteit'', verklaarde de zanger ooit. Met de meer politiek bevlogen, links georiënteerde generatiegenoten als de Catalaan Joan Manuel Serrat, die qua stem wel wat aan hem doet denken, heeft de a-politieke Julio echter weinig te maken. ,,Iglesias heeft altijd de bestaande situatie in de Spaanse maatschappij bevestigd zonder ertegen te protesteren'', aldus Vallespín. Al voordat hij liet weten zich goed thuis te voelen onder de huidige conservatieve regering Aznar, gold Iglesias als weinig politiek correct in progressieve kring. Met zijn jeugdige optredens in het Eurosongfestival paste hij te veel in het plaatje dat het best wel uit te houden was in het Spanje onder Franco. Dat Iglesias in de jaren tachtig richting Miami vertrok kwam de verhouding evenmin ten goede. Volgens de zanger was het uit veiligheidsoverwegingen (doctor Iglesias Puga was in 1981 door de ETA ontvoerd en vervolgens met succes bevrijd door de politie). Links zag het eerder als een belastingvlucht.

Een en ander kon niet verhinderen dat Iglesias uitgroeide tot een icoon van Spaans succes. En als eeuwige charmeur een motor achter Spanje's roddelindustrie, een bedrijfstak waarin honderden miljoenen omgaan. ,,Een zichzelf voedend mechanisme'', noemt socioloog Vallespín dat. Succes voedt roddel en roddel voedt succes. Zo groeide de eerste mevrouw Iglesias, de inmiddels flink bijgepleisterde Isabel Preysler, uit tot een beeldmerk voor alles in de behoudende middenklasse met sjiek en begerenswaardig wordt geassocieerd. Mevrouw Preysler is de centrale figuur in reclames voor een krokante luxe-bonbon en bezit tevens een drukbezochte webpagina met mode- en vermageringstips. Julio zelf heeft onder de naam 'Only Julio' een vrouwengeurtje op de markt gebracht.

Alle lichtvoetigheden ten spijt is de zanger al weer veertien getrouwd met de 22 jaar jongere Nederlandse Miranda Rijnsburger, een voormalig fotomodel. Het echtpaar heeft vier jonge kinderen. Miami mag dan wel zijn uitvalsbasis zijn, op vaste tijden keert Julio terug naar Spaanse bodem om voor immer uitverkochte zalen zijn reportoire ten gehore te brengen. Het gehoor is wel, net als de zanger zelf, aan een gestadige veroudering onderhevig. Onder de dertig luistert vrouwelijk Spanje liever naar de muziek van zoon Enrique Iglesias, die met een eigen carrière de dynastie in stand houdt. Niettemin: Divorcio van Julio Iglesias staat al twaalf weken in de Spaanse album top twintig. Een Scheiding met stip.

Deel zeven van een serie over lokale muziekhelden. Eerdere delen verschenen op 20 en 31 december, en 3, 6, 11 en 17 januari.