Jongen opgepakt na bedreiging

De politie heeft woensdag een 16-jarige jongen uit Zaanstad opgepakt die dreigde een leraar dood te schieten. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie in Zaanstad.

De kinderrechter heeft gisteren besloten dat de jongen in een gesloten jeugdinrichting geplaatst moet worden. De scholier zat volgens de politie op de havo-vwo afdeling van het Pascalcollege in Zaandam. Hij uitte zijn dreigement niet tegen de docent zelf, maar tegenover medeleerlingen. Omdat hij enige tijd geleden al eens een vuurwapen had laten zien aan een andere leerling, sloegen zij alarm bij de schoolleiding. Die schakelde vervolgens de politie in.

De politie hield de jongen aan, waarop hij bekende de bedreiging geuit te hebben. ,,De jongen zei veel spijt te hebben van de bedreiging. Hij vertelde dat hij niet echt van plan was geweest om de leraar dood te schieten'', zegt een woordvoerder van de politie. Hij zou de bedreigingen ,,in zijn boosheid'' hebben geuit, aldus de politie.

Bij een huiszoeking werd later een vuurwapen gevonden dat in beslag is genomen. Volgens de politie heeft de jongen een psychisch-sociaal problematische achtergrond. Gezocht wordt naar een plek in een gesloten jeugdinrichting.

Een 18-jarige jongen uit Goor is deze week door de politie aangehouden nadat hij op Holtense scholengemeenschap Waerdenborch met een gasalarmpistool rondliep. De leerling verklaarde dat hij het wapen op school wilde verkopen. Medeleerlingen hadden de schoolleiding gewaarschuwd. De jongen moet zich voor de rechter verantwoorden voor verboden wapenbezit. Hij is niet meer welkom op de scholengemeenschap.