Jetssky verplaatst activiteiten naar Deens vliegveld

Het omstreden budget-luchtvaartbedrijf Jetssky stelt de aanvang van zijn werkzaamheden uit en verlegt het zwaartepunt ervan naar het Deense Billund. Dat blijkt uit mededelingen van het bedrijf.

Jetssky kwam eerder deze maand in opspraak, omdat het via zijn website reserveringen accepteerde voor vluchten vanaf Schiphol hoewel de voorbereidingen daartoe ontbraken. Zo was niet duidelijk wie de vluchten voor Jetssky zou uitvoeren. De koepel van reisbureau's ANVR en de Consumentenbond waarschuwden daarop tegen het boeken van vluchten met dit bedrijf.

In een gisteren uitgegeven verklaring stelt Jetssky dat uit de tot nu toe gemaakte reserveringen nauwelijks belangstelling blijkt voor vluchten vanaf Schiphol naar onder meer Barcelona, Las Palmas, Athene, Oslo, Stockholm en Malaga. Jetssky zegt slechts 23 boekingen te hebben ontvangen voor vluchten vanaf Schiphol. ,,Het is duidelijk dat deze routes niet levensvatbaar zijn voor het bedrijf'', aldus de verklaring. Jetssky zegt de 23 klanten hun geld terug te zullen betalen of nieuwe tickets te zullen leveren.

Het bedrijf wil wel een verbinding gaan onderhouden tussen Schiphol en Billund in Denemarken. Daarbij wordt nu gemikt op 28 maart als aanvangsdatum in plaats van de beoogde datum 1 februari. Billund zou dan ook gaan dienen als het vertrekpunt van goedkope vluchten naar verschillende Europese bestemmingen. De maatschappij zegt te verwachten dit jaar ongeveer 663.000 stoelen te kunnen verkopen.

Schiphol zegt inmiddels in overleg te zijn met Jetssky om nadere afspraken te maken over de mogelijkheden om te vliegen naar Billund. ,,We hebben nu eindelijk contact. Daarmee lijkt de onzekerheid een beetje weggenomen'', aldus een woordvoerster van Schiphol tegenover het ANP.

Om te kunnen vliegen vanaf Schiphol heeft JetsSky wel toestemming nodig van de zogeheten slotcoördinator van de luchthaven. ,,Wij houden voor deze zomer ruimte vrij voor Jetssky. Of de luchtvaartmaatschappij de slots ook inderdaad krijgt, hangt ervan af of het bedrijf ook de vergunningen op tijd rond krijgt'', aldus slotcoördinator K. den Braven. Hij zegt ,,grote twijfels'' te hebben of Jetssky voor 28 maart alle vergunningen krijgt van de Nederlandse en Deense autoriteiten. ,,De aanvraag alleen al neemt minimaal drie maanden in beslag'', aldus Den Braven tegenover het ANP.