Het Beeld

Nou vooruit dan, omdat de tijgers van PaPaul niet konden slapen in hun wiegjes, mochten ze het nog een keer roepen: ,,Heleen van Royen is een hoerrrrr!'' En daarna zong Paul de Leeuw, op verzoek, Ik ben met Catootje naar de botermarkt gegaan, in een vervolmaking van Wim Sonnevelds klassieker uit 1962 bijgestaan door louter bekende Nederlanders: `Ben als boter', zong `struise meid' Claudia de Breij, `heel voorzichtig' oude heer Jan Mulder, `lekker zoenen' dikke meid Xaviera Hollander en `wat een kontje, wat een kontje' zei de homofiel.

Bij Cees Grimbergen thuis kijken ze vast niet naar PaPaul; de NCRV-presentator ergerde zich al aan het uitspreken van het woord `verkrachting' in de soap Goede tijden, slechte tijden, op een tijdstip dat er kinderen kijken. Hij behoort inmiddels tot het andere Nederland, prachtig ingehouden-boos geschetst door John Appel in de documentaire Sprekend Nederland, een winters portret in 14 toespraken (Humanistische Omroep). Het is het Nederland van `in de karrek' galmende dominees, stuntelende legercommandanten, van Balkenende en Máxima. Je kon voorspellen dat de moord op een leraar weer eens zou leiden tot toorn over `al dat geweld op tv en in videospelletjes', het huiskamergeweld dat onontkoombaar Turkse jongens met een pistool en beheerders van kinderboerderijen tot hun schanddaden verleidt. Een mevrouw die in Rondom tien een actiecomité aankondigde tegen het tv-geweld had al duizend handtekeningen opgehaald.

Een onverwachte nieuwkomer in dit koor van verontwaardiging was gisteren voormalig trendwatcher Jan Kuitenbrouwer, die de aanval opende op de Kijkwijzer, het verre van volmaakte systeem waarmee de audiovisuele branche zelf leeftijdclassificaties aanbrengt. Schuimbekkend hield Kuitenbrouwer, (,,ik ben begaan met het lot van de zwakken in de samenleving'') een aantal dvd's omhoog: ,,Hier, Beverly Hills Cop, Alle Leeftijden, There's Something about Mary, met die onsmakelijke scène met een spermakuif, AL, Lolita, bij ons AL, en The Spy Who Shagged Me, AL, weet u wat dat betekent in het Engels, meneer Grimbergen, to shag?''

Het was koren op de molen van Kamerlid Atsma (CDA), die het liefst vandaag nog de oude filmkeuring zou herinvoeren. Het deed er even niet meer toe dat de termen goede smaak, geschiktheid en schadelijkheid (het enige waar de Kijkwijzer op let) door elkaar werden gebruikt, en dat de eerder uitgebreid en met wetenschappelijke argumenten gevoerde discussie weer vergeten is, er moeten nú maatregelen komen tegen de zedenverwildering.

Het enige gelijk van Kuitenbrouwer is dat de administratie van de Kijkwijzer nogal slordig is, zodat films in de bioscoop, de videotheek en op tv verschillende classificaties kunnen krijgen. Wim Bekkers van de Kijkwijzer is vaak genoeg gewaarschuwd dat zijn website een zooitje is, maar moeten we nu voor dit gebrek aan dadendrang gestraft worden met nieuwe betutteling? Een predikant in Appels Sprekend Nederland zei het al: ,,Als je God buiten de deur zet, dan krijg je anarchie!''