Geruchtenstroom laat beurs koud

Een vrijwel onveranderd Wall Street zorgde er vanmorgen in Europa voor dat er op de beurzen weinig gebeurde. Zo noteerde de Amsterdamse AEX-index met 358,26 punten een stijging van 0,1 procent, stegen de indices van de beurzen van Parijs en Frankfurt respectievelijk 0,3 en 0,5 procent en was de FTSE-index in Londen 0,1 procent lager.

Ondanks deze geringe verschuivingen was er vooral op de beurs in Parijs de nodige beroering door overnamegeruchten in de farmacie. Aventis steeg 1,3 procent. De onderneming zou een overnameprooi van rivaal Sanofi-Synthélabo kunnen zijn. Dat bedrijf stond stijf onderaan in de CAC-index met een koersverlies van ruim 5 procent. Sanofi trok onder meer L'Oreal mee, dat een fors belang, van 19,5 procent, heeft in de farmaceut. Het cosmeticaconcern werd 1,5 procent goedkoper. Volgens de Amerikaanse krant de New York Times zou Sanofi 60 miljard dollar over hebben voor Aventis. Al enkele dagen gonst het van de geruchten over megafusies in de farmaciesector.

Van de AEX-fondsen was vooral Ahold de gebeten hond. Het supermarktconcern maakte bekend dat de onderhandelingen over de verkoop van zijn Argentijnse winkelketen Disco zijn afgebroken. Ahold stond op een verlies van 1,6 procent.

Effectenhuis Van der Moolen deed het nog slechter. Door mededelingen over de juridische procedure van de Amerikaanse beurscommissie SEC tegen het bedrijf daalde de koers van Van der Moolen aanvankelijk meer dan 6 procent. Aan het eind van de ochtendhandel was het verlies tot de helft teruggebracht.

TPG, dat gisteren 2 procent verloor, herstelde zich enigszins met een koersstijging van 1,7 procent. Numico, dat donderdag nog forse koerswinst boekte op basis van speculatie over een overname door het Franse Danone, zakte 1,2 procent.

De euro bleef verder in waarde stijgen. De Europese munteenheid noteerde 1,2755 dollar, tegen een slotstand van 1,2710 gisteren.

Op de effectenbeurs in Tokio ging de Nikkei-index licht omhoog met 68,31 punten tot 11.069,01. De beursgraadmeter boekte daarmee een stijging van 0,6 procent.

In verband met de viering van het Chinese nieuwjaar waren Hongkong en Seoul dicht. In Australië was er voor de aandelenkoersen een gemiddelde koersstijging van 0,2 procent weggelegd.