Garnalensaus

Deze garnalensaus op basis van gepelde pruimtomaten is fris en doordrongen van de heerlijke smaak van garnalen. Ze kan samen met linguine (pasta) als voorgerecht worden gegeten; in dat geval kan met minder garnalen worden volstaan dan hier is aangegeven. Maar in dit recept wordt ze gebruikt om samen met kort gebakken garnalen bij gestoomde basmatirijst te serveren. Bereiding: Pel de ontdooide garnalen, maar laat de staartvin intact; bewaar 9 van de garnalenkoppen. Snijd de staarten bovenlangs over de lengte iets in en verwijder het vrijkomende darmkanaal (zwarte draadje). Pureer in een blender pruimtomaten met bijbehorend sap uit blik, de stukken ui, 3 gepelde garnalen en 3 van de achtergehouden garnalenkoppen. Doe het verkregen mengsel in een pan samen met 2 eetlepels olie, cayennepepertjes en wat zout. Voeg de andere 6 garnalenkoppen toe, breng alles aan de kook en laat in gesloten pan op laag vuur 35-40 minuten koken, onder nu en dan omroeren. Neem vervolgens de hele garnalenkoppen uit de saus en pureer de saus door een roerzeef (fijne schijf) om een fluwelige saus te krijgen. (Tot zover de eventuele voorbereiding.) Doe de saus terug in een schone pan, warm haar nog even goed door en breng op smaak met zout. Giet de bijtgare basmatirijst af in een ruime bolzeef en stoom de rijst in de zeef kort na boven een pan met een bodempje kokend water. Verhit intussen 3 eetlepels olie in een ruime bakpan of wok en bak hierin al roerend op hoog vuur de garnalen, bestrooid met zout naar wens, gedurende 1 minuut, of tot ze roze kleuren. Draai het vuur uit en maal wat peper over de garnalen. Vul telkens een met heet water omgespoeld metalen dariole-vormpje (of een kommetje) met basmatirijst, druk de rijst aan en los het rijsttorentje vervolgens op voorverwarmde borden. Lepel 3 eetlepels hete garnalensaus rondom de rijst en leg er de garnalenstaartjes op. Garneer met partjes limoen en serveer direct.

Morgen: perenchutney.