`Franse renner gaf epo aan ploeggenoot'

De Franse wielrenner Philippe Gaumont is door de Franse justitie in staat van beschuldiging gesteld voor het verstrekken van het verboden middel epo. Dat bevestigde gisteren een justitiële bron dicht bij het onderzoek naar dopingpraktijken binnen de Cofidis-ploeg.

Gaumont, die tegenover onderzoeker Richard Pallain zou hebben toegegeven dope te hebben gebruikt, is inmiddels op vrije voeten. Dat geldt ook voor zijn ploeggenoot Cédric Vasseur, die net als Gaumont dinsdag werd opgepakt op de luchthaven Orly. Eerder waren bij hun oud-ploeggenoot Robert Sassone groeihormonen, epo en amfetaminen aangetroffen. Gaumont zou Sassone ten minste eenmaal van epo hebben voorzien.

De `affaire Cofidis' begon vorige week met de aanhouding van de Poolse wielrenner Rutkiewicz en een inval in de kantoren van de wielerploeg. Hetzelfde gebeurde bij de renner Sassone, net als Rutkiewicz voormalig lid van Cofidis, terwijl verzorger Madejak sinds woensdag vastzit op verdenking van een leidende rol binnen een dopingnetwerk. Bronnen meldden gisteren dat zowel Gaumont als Vasseur heeft verklaard dat doping aan de orde van de dag is in het wielerpeloton. ,,Renners van Cofidis zijn bezweken onder het gewicht van alle bewijzen. Er zijn andere namen genoemd'', aldus dezelfde door het Franse persbureau AFP opgevoerde bron.

De sportkrant l'Equipe kwam gisteren met de onthulling dat renners van Cofidis tijdens de Tour de France bloed van derden kregen toegediend om zo de zuurstoftoevoer naar de spieren te stimuleren. De internationale wielrenunie UCI zou bij controles tijdens de Tour opmerkelijke gelijkenissen hebben ontdekt in de bloedwaarden van drie renners. De krant baseert zich op een verhaal in het tijdschrift Le Point, dat meldt dat deze vorm van bloeddoping al in de jaren '70 werd uitgevoerd. Het blad beroept zich op een uitgelekt telefoongesprek tussen verzorger Madejak en Rutkiewicz, die wordt geadviseerd een renner met dezelfde bloedgroep te zoeken. Dergelijke bewijzen hebben de Franse dopingspeurders op scherp gezet. Er zouden inmiddels dertig renners op de verdachtenlijst staan.

Dat Gaumont daar bijhoort noemt de voorzitter van de Franse wielerleague een schandaal. ,,Hij was positief in '96 en '97 en betrokken bij een dopingzaak in '99 en 2003. Wat doet hij nog in deze sport?''