Forse winstdaling van Microsoft in VS

's Werelds grootste softwareproducent Microsoft heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 19 procent minder winst gemaakt. De oorzaak ligt met name in de kosten die de recent aangekondigde afvloeiing van de optieregeling voor werknemers met zich meebrengt.

De omzet van het bedrijf steeg tot een record van 10,2 miljard dollar (800 miljoen euro), dankzij het aantrekken van de sector en de groei in de verkoop van persoonlijke computers. Over Microsofts langetermijnvooruitzicht bestaan twijfels.

Microsofts winst in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar bedroeg 1,55 miljard dollar. In dezelfde periode in 2002 was dat nog 1,87 miljard. Vorig jaar heeft Microsoft zijn werknemers in de gelegenheid gesteld hun niet-presterende opties te verkopen aan zakenbank J.P. Morgan Chase.

Na het bekendmaken van de cijfers daalde de koers van het aandeel Microsoft met 3 procent. Beleggers bleken niet zozeer bezorgd over de winstdaling, maar over de opbouw van de omzetstijging.

Die komt namelijk met name voort uit de eenmalige verkoop van softwarepakketten, en minder uit het sluiten van langlopende contracten met bedrijven.

Redenen voor de terughoudendheid bij klanten van Microsoft om (nieuwe) langetermijncontracten af te sluiten kunnen zijn dat zij onzeker zijn over de robuustheid van het economisch herstel. Ook de gegroeide angst voor computervirussen en de opkomst van Linux vergroten de afwachtende houding van Microsoft-afnemers. Van dit concurrende besturingssysteem is de software vrij verkrijgbaar. Een fundamenteler probleem waar Microsoft mee kampt, is dat cliënten de noodzaak om telkens nieuwere versies van software aan te schaffen niet altijd inzien.

Microsoft is momenteel financieel kerngezond. Maar op de beurs blijft het aandeel achter bij de meeste fondsen in de Dow-Jonesindex, waarvan het deel uitmaakt, alsmede bij de grootste fondsen op de Nasdaq schermenbeurs, die de afgelopen maanden aanzienlijk zijn gestegen.