EU stopt import Thaise kippen

De Europese Commissie heeft vanmorgen de import van kippenvlees uit Thailand met directe ingang verboden. Het verbod geldt kippen die dit jaar zijn geslacht en die geen hittebehandeling van minimaal 70 graden hebben gehad. De maatregel volgde nadat de Thaise autoriteiten vandaag hadden bevestigd dat twee kinderen als gevolg van vogelgriep waren overleden. De woordvoerster van eurocommissaris David Byrne (Consumentenbescherming, Gezondheid) onderstreepte dat de Europese Unie geen levende kippen uit Thailand importeert.

,,Het risico is relatief gering, maar we willen waarborgen dat geen gezondheidsproblemen ontstaan'', aldus de woordvoerster. Het vogelgriepvirus kan van de kip naar de mens overgaan, maar mensen kunnen elkaar niet besmetten. Virologen wijzen erop dat het virus zou kunnen veranderen, waardoor zo'n besmetting wel mogelijk wordt. Frankrijk besloot gisteren al tot een importverbod.

De EU en Japan zijn de grootste importeurs van Thais kippenvlees. In de eerste tien maanden van 2003 importeerde de EU 128.000 ton en in 2002 120.000 ton. Thailand is na Brazilië de grootste exporteur van kippenvlees naar de EU. Volgens de woordvoerster van eurocommissaris Byrne is Thailand het enige Aziatische land dat kippenvlees naar de EU exporteert.

De meeste kip uit Thailand betreft gezouten of gegaarde en gekookte kip, en wordt in Nederland verwerkt tot producten als kipnuggets. Verse kip komt uit Nederland zelf. De agrarische organisatie LTO Nederland verwacht voor Nederlandse pluimveehouders een licht economisch voordeel door de importstop.