Econoom wil accijns op snoep en snacks

Hoe zorg je ervoor dat niet nóg meer Nederlanders te zwaar worden? Hef belasting op ongezonde voeding, zoals snacks, snoep en frisdranken. Dat is het voorstel van econoom prof.dr. Wim Groot van de Universiteit Maastricht. Hij deed zijn voorstel gisteren tijdens het congres `Verdienen aan vetzucht' in de Utrechtse Jaarbeurs.

Vetzucht is een groeiend probleem, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Mensen eten te veel, en bewegen te weinig. Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker. Aan de behandeling van deze ziekten betaalt de Nederlandse samenleving tussen de 450 miljoen en 2,2 miljard euro. ,,Moeten we daar als geheel voor opdraaien'', vroeg Groot zich af.

Volgens hem zou de inname van calorieën met 6 tot 7 procent dalen als de prijs van voeding met 10 procent zou stijgen. Bovendien zou een prijsverhoging met name effect hebben op de lagere inkomens, die het ongezondst eten. In Australië en de VS wordt al accijns geheven op snacks, snoep en frisdranken. Met succes, meent Groot. Maar niet iedereen is het met hem eens. ,,We willen graag ieder voedingsmiddel apart beoordelen, maar daar wringt het'', zei dr.ir. Bob Cramwinckel van het Wageningse Centrum voor Smaakonderzoek gisteren. ,,Het is de levenswijze die tot overgewicht leidt.'' Cramwinckel vindt het te gemakkelijk om de industrie de schuld te geven van het toenemend aantal vetzuchtige mensen. ,,We willen keuze, keuze, keuze. En als we die hebben, is het opeens niet goed meer.''

VETZUCHT: pagina 11