Echt lekkere tomatensoep?

Laat er geen misverstand over bestaan: Internal Affairs ís slechte smaak. Maar ja, tomatensoep met balletjes is ook geen hoge kookkunst en daar kun je soms toch trek in hebben. En is het nou verbeelding of is Internal Affairs echt lekkere tomatensoep?

Zeker is dat het een van de laatste goede rollen van Richard Gere moet zijn geweest, voor hij afgleed naar zijn ene kunstje met de dichtgeknepen ogen. Zeker is ook dat Internal Affairs (1990) is gemaakt in de goede jaren van Andy Garcia, toen die nog echt een film in lichterlaaie kon zetten. En het is zeker dat Nancy Travis de bekoorlijkste lach van heel Hollywood heeft. Je kunt bijna niet meer controleren of dat nog altijd zo is, want ze maakt haast geen speelfilms meer of ze worden meteen in de videotheek gezet. Maar grote goedheid: als zij haar man toespreekt, gespeeld door Andy Garcia, die haar enerzijds verwaarloost maar anderzijds als Latino-macho superjaloers is, bijvoorbeeld op een schilder uit de galerie van zijn vrouw. Zij zegt dan tegen haar man: ,,Jouw penseel is perfect, lieverd, je moet hem alleen wat vaker indopen.'' Brrr.

Garcia speelt agent Raymon Avila bij Internal Affairs die op zoek naar corruptie in het korps het pad kruist van ervaren en zeer corrupte politieman Dennis Peck. Daar ontspint zich meteen een hanengevecht, met Garcia aan de goede kant van de lijn, maar dom, en Gere aan de verkeerde kant van de lijn, maar uiterst slim. Peck doet Garcia geloven dat hij met diens vrouw naar bed is geweest. En doordat Carcia precies zo voorspelbaar is als Peck hoopt – ,,Jij bent een en al knopjes en ik druk ze allemaal in'' – ontregelt de slechte agent de goede. Hij is ook niet zomaar een slechte agent, die Peck. Hij is ook een toegewijde echtgenoot en vader, al bestaat die toewijding vooral uit het via corruptie zoveel mogelijk geld verdienen.

Het loopt natuurlijk wel zo af als je denkt dat het afloopt, maar toch is in de tussentijd een film voorbijgekomen die grimmiger is dan de meeste mainstreamfilms en zijn de diepten waarin Garcia moet afdalen ook dieper dan we gewend zijn.

Internal Affairs (Mike Figges, 1990, VS), Net5, 22.00-0.05u.

    • Bas Blokker