Civetkatten zijn niet bang

Wat een leuke dieren zijn civetkatten en wat worden er rare capriolen mee uitgehaald!

Eeuwenlang al worden overal ter wereld civetkatten in kleine kooitjes gehouden. Om een klier bij hun poepgaatje te kunnen aftappen. Dat levert civet op, een sterk geurig goedje voor in de parfum.

Maar nu worden in China ineens tienduizenden van deze roofdiertjes afgeslacht. De regering daar is bang dat de civetkat de gevaarlijke ziekte sars zou overbrengen. Die Chinese civetkatten worden vooral gefokt om op te eten. De Chinezen eten de civetkat graag gesmoord in sojasaus met suiker, gember, knoflook en een beetje azijn. Het schijnt naar wildgebraad te smaken. Het hoogtepunt van de Chinese civetkeuken is de Draken-, Tijger- en Feniks-soep. Civitkattenvlees zorgt voor het tijgergedeelte, slangenvlees (liefst van de cobra) levert het drakendeel en de kip is de feniks. En zoals gebruikelijk in Azië geloven de Drakensoep-eters dat het brouwsel hen beschermt tegen van alles en nog wat: tegen reuma, tegen slechte bloedsomloop en tegen een lusteloos liefdesleven. Uit angst voor sars mag je in China deze soep nu alleen nog maar maken met een speciale vergunning.

Arme civetkat! Er zijn zelfs Aziaten die het diertje koffiebonen voeren. Uitgepoept leveren deze bonen een heerlijke koffie, zeggen ze.

Een civetkat, in het Nederlands ook wel sluipkat genoemd, zijn geen echte katten, maar ze zijn er wel nauw aan verwant. Net als katten kunnen ze hun klauwtjes intrekken om nog voorzichtiger te sluipen. Ze zitten samen met de hyena's en de katachtigen (van theemuts tot tijger) in één onderafdeling (de feloidea) van orde der roofdieren (de carnivora). Civetten kunnen allerlei knappe kunstjes. Een bepaalde soort maakt soms een soort dansje voor het hek van een kippenren. Als de kippen dan nieuwsgierig hun nek door het gaas steken, slaat hij toe: hap! Civetkatten eten graag eieren en veel soorten gaan op hun achterpoten staan om de eierschaal kapot te gooien. Andere gaan juist op hun rug liggen om het ei met vier poten tegelijk omhoog te gooien.

Veel civetkatsoorten hebben een verrassend uitgebreide taal van waarschuwingskreten. Soms lopen ze luid snorrend, grommend, tsjirpend, kuchend, sissend en blaffend door het bos: `Wij zijn niet bang!'. Andere civetten zijn beroemd omdat ze cobra's durven aan te vallen en op te eten.

Erg sneu dat civetkatten door de Chinezen dan uitgerekend met de cobra in één soep worden gekookt.