Brit voltooit zijn naakte wandeling

Steve Gough is geslaagd in zijn missie. Hij heeft gisteren John O' Groats bereikt, het noordelijkste puntje van Schotland. In juni vorig jaar vertrok hij van Land's End in het uiterste zuiden van Engeland, een wandeltocht van ongeveer 1.400 kilometer. Op zichzelf niet zo bijzonder, maar Gough' voerde zijn wandeling – weer of geen weer – uit terwijl hij slechts gekleed was in sokken, wandelschoenen, een hoed en een rugzak.

Zestien keer is hij de afgelopen tijd gearresteerd, herhaaldelijk moest hij voor de rechter verschijnen. Ook dat deed hij overigens naakt, dat wil zeggen bedekt met een deken van de politie. Uiteindelijk werd hij twee keer veroordeeld. van de ruim zeven maanden sinds het begin van zijn wandeling zat hij er bijna vijf in de cel. Daardoor raakte hij flink achter op zijn wandelschema en moest hij, aangekomen in de Schotse hooglanden, ongekleed de vrieskou trotseren.

De 44-jarige Gough, ex-marinier en werkeloos vrachtwagenchauffeur, wilde met zijn tocht protesteren tegen in zijn ogen verouderde zedelijkheidswetgeving in Groot-Brittannië. Er is weliswaar geen wet tegen openbare naaktheid, maar aanstootgeven is niet toegestaan. En Britse rechters vinden volgens Gough iets veel te gauw onfatsoenlijk en aanstootgevend.

,,Mijn lichaam is een deel van mij en ik schaam me er niet voor. Het is wie ik ben'', aldus Gough. Hij vindt dat kinderen worden geconditioneerd dat hun lichaam ,,niet ok'' is. Gough beschouwt zijn omstreden wandeltocht als ,,een klein stapje in een heel proces om mensen bewust te maken van hun lichaam, waar ze zo paranoïde over doen.''