Brief van Franz Kafka gevonden in Nederland

In Nederland is een onbekende brief uit 1917 van de Tsjechische schrijver Franz Kafka (1883-1924) opgedoken. De auteur van o.a. de romans Der Prozess en Das Schloss schreef de brief in het Tsjechisch aan Ruzena Wettenglova, een vriendin van zijn jongste zuster Ottilie. Dat heeft de Tsjechische krant Lidove noviny donderdag bericht. Wettenglova werkte destijds als dienstmeisje bij de schrijver in diens kleine huis nabij de burcht van Praag. De brief telde drie pagina's, waarvan de middelste is zoekgeraakt. De brief kwam in Nederland terecht via de Nederlandse slavist Aimé van Santen die hem begin jaren vijftig kocht. Van Santen (1917-1988), een pseudoniem van Jan Molitor, werkte van 1945 tot 1951 in Tsjecho-Slowakije en promoveerde daar op een proefschrift over Kafka.