Basketbalbond droomt van Europese top

Glenn Pinas is de komende twee jaar bondscoach van het nationale basketbalteam. Handhaven in de A-poule is voorlopig het enige doel.

Aan een grenzeloze ambitie ontbreekt het in ieder geval niet bij de Nederlandse Basketball Bond (NBB). Bij de presentatie van de nieuwe bondscoach Glenn Pinas benadrukte directeur Hans Gootjes nog maar eens dat Nederland in de toekomst structureel tot de top van Europa zal gaan behoren. Plaatsing voor een Europees kampioenschap of een wereldkampioenschap moet eerder regel dan uitzondering worden. Alleen op de vraag vanaf welk jaar Nederland daadwerkelijk tot de beste basketballanden van Europa moet gaan behoren bleef de bond het antwoord schuldig. Het leek Gootjes namelijk niet verstandig om de doelstellingen aan een strikt tijdschema te koppelen. Dat zou de druk op het proces alleen maar onnodig kunnen vergroten.

Wie de afgelopen jaren de verrichtingen van de nationale basketbalploeg enigszins heeft gevolgd weet dat Nederland op dit moment nog lichtjaren van de Europese top is verwijderd. Zo gingen de tien wedstrijden voor het laatste EK-kwalificatietoernooi allemaal verloren. De nieuwe bondscoach Pinas (51) haastte zich dan ook om te zeggen dat plaatsing voor het Europees kampioenschap van 2005 in Belgrado ,,niet reëel is''. ,,We moeten ons eerst maar eens zien te handhaven in de A-poule'', sprak de oud-coach van het Groningse Donar. Pinas kwam met de bond een contract van twee jaar overeen. ,,Ik ben een optimist, maar ook een realist.''

Dat Nederland nu nog tot de A-poule (de beste 24 landen van Europa) behoort, mag op zich al een klein wonder worden genoemd. Nederland heeft zijn plek te danken aan het feit dat de internationale basketbalfederatie (FIBA) bij de indeling heeft gekeken naar de resultaten van alle wedstrijden in de afgelopen tien jaar. Op basis daarvan verdrong Nederland landen als Portugal en Zwitserland uit de A-poule, terwijl van die twee landen in onderlinge ontmoetingen de laatste jaren vaker werd verloren dan gewonnen. Pinas noemde de plaats in de A-poule dan ook lachend ,,een cadeautje''.

De komende maanden zal duidelijk worden welke Nederlandse basketballers beschikbaar zijn voor de nationale ploeg die in september een reeks kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap moeten gaan spelen. En zelfs met de sterkst mogelijke formatie zal kwalificatiegroep E met landen als Turkije, Bosnië-Herzegovina en Estland voor Nederland uitermate zwaar zijn. En als de beste basketballers van Nederland het zoals in de voorbije jaren laten afweten, moet direct gevreesd worden voor degradatie naar de B-poule.

Volgens topsportcoördinator Jan Willem Jansen heeft de bond geleerd van het verleden waarin soms ,,op het station vlak voor vertrek nog spelers gebeld moesten worden''. Volgens Jansen moet voor 30 april vast staan wie mee wil doen. ,,We moeten af van de mentaliteit van I see you when I get there. Dat kan niet meer. Wie meedoet doet dat voor honderd procent en anders niet. We staan voor duidelijkheid, helderheid en eenduidigheid. We hopen op 8 september de beste twaalf basketballers van Nederland te kunnen selecteren'', zei Jansen gisteren.

Bij de twaalf beste basketballers horen ook de Nederlandse NBA-profs Dan Gadzuric (Milwaukee Bucks) en Francisco Elson (Denver Nuggets). De komende tijd zal alles in het werk worden gesteld om te bezien of aan alle voorwaarden kan worden voldaan om het tweetal bij de nationale ploeg te halen. Grootste struikelblok voor het optreden van de basketballers uit de Amerikaanse profcompetitie is de enorme verzekeringspremie die door de bond betaald moet worden.

Zo leerde navraag van Jansen bij de Duitse basketbalbond dat voor het optreden van Dirk Nowitzki in de nationale ploeg een bedrag van 200.000 euro aan premie moest worden neergelegd. De verwachting is echter dat een dergelijk bedrag niet voor mindere goden als Gadzuric en Elson betaald hoeft te worden. Volgens Jansen staan Gadzuric en Elson positief tegenover een optreden in de Nederlandse ploeg.

Verder hoopt Nederland gebruik te kunnen maken van de tot Nederlander genaturaliseerde Amerikanen Chris Mims, Joe Spinks en Chris McGuthrie. Volgens de regels mag echter maar één van deze drie spelers in het veld staan. Daarnaast behoren basketballers als Vincent Krieger, Raoul Heijnen, Sydmill Harris en Peter van Paassen tot de groep kandidaat-internationals. Pinas noemde de groep ,,mogelijk de sterkste Nederlandse ploeg sinds tijden''. Pinas: ,,Het belangrijkste is dat we niet gaan nadenken over sancties die moeten volgen voor spelers die niet komen, maar dat iedereen met plezier voor de Nederlandse ploeg uit wil komen.''