Baby-liedjes

Op nummer 5 van de Top-50 staat deze week de single `Nu Dat Jij Er Bent', van Trijntje Oosterhuis. Het lied gaat over de geboorte van prinses Amalia.

Op nummer 50 van de Top-50 staat nog een nummer over een baby: `Between These Walls', van Anouk samen met Junkie XL. Het gaat over de baby die Anouk ooit was.

Trijntje zingt over de verwondering die je voelt als je net een baby hebt gekregen. Ze doet alsof ze een van de ouders is, Willem-Alexander of Maxima, die naar het kleine meisje kijkt. Die denkt dan zoiets als: ,,Ik wist niet dat ik na een blik/ zoveel van je houden zou/ maar ik weet nu al niet eens meer/ hoe ik leefde zonder jou.'' `Nu Dat Jij Er Bent' gaat over de liefde van WA en Maxima voor hun kind. Maar je kunt je voorstellen dat meer ouders zo over hun baby denken. Vandaar waarschijnlijk dat het nummer een grote hit is. Iedereen die net een nieuw kindje heeft, wil wel zulke lieve dingen horen en meezingen.

Dus iedere ouder is altijd maar verrukt en blij met zijn kind? En iedere baby krijgt vanzelfsprekend de `onvoorwaardelijke' liefde waar Oosterhuis over zingt?

Dat het ook anders kan horen we bij Anouk. Het is wel toevallig dat er twee liedjes over baby-zijn in de hitparade staan. Want hoe belangrijk de meeste mensen baby's ook vinden, rappers hebben het liever over wieldoppen en bumpers. En de rest van de hitparade-artiesten zingt over verliefd zijn.

Anouk ging voor dit liedje terug in haar herinnering. Naar de tijd dat ze zelf nog in de wieg lag. Het was toen `koud', zingt ze. Anouk bedoelt niet dat ze te weinig kleren aan had. Ze had een koud gevoel omdat ze weinig liefde kreeg: ,,How come it feels so cold, everytime you step into this room/ I'm freezing'' (,,Hoe kan het nu zo koud worden, steeds als jij de kamer binnenkomt/ Ik bevries''). Dat slaat waarschijnlijk op een van haar ouders, net als: ,,I guess you did the best you could, but never good enough'' (,,Ik denk dat jullie je best hebben gedaan/ maar nooit goed genoeg'').

Anouk noemt haar eigen geboorte zelfs een `vergissing van God'. ,,In the spring of '75, that's when God made a mistake/ He took me here, to the wrong side'' (,,In de lente van 1975 maakte God een foutje/ Hij bracht me hier, naar de verkeerde kant''). Anouk is geboren op 8 april, 1975.

Inmiddels weet ze wat een baby nodig heeft. In het refrein zingt ze het een paar keer achter elkaar: ,,Comfort, feed, embrace, love and protect me'' (,,Koester, voed, omhels, troost en bescherm me''). Ze klinkt mooi rustig, maar streng.

Een dezer dagen krijgt Anouk haar tweede baby. Als ze bij de wieg staat te zingen kan ze in ieder geval al kiezen uit twee liedjes.

Welke zal het worden, denk je?