Automuseum naar park in Den Haag

Het Nationaal Automobiel Museum verhuist naar een park tussen Den Haag en Wassenaar. De Amerikaanse architect Michael Graves ontwerpt het gebouw dat in 2006 klaar moet zijn.

Burgemeester & Wethouders van Den Haag hebben ingestemd met de plannen. Het Automuseum, nu nog gevestigd in Raamsdonksveer, is eigendom van Toyotadealer E.V.N. Louwman. Hij zal de bouwkosten van circa 25 miljoen euro uit eigen middelen bekostigen. De Haagse wethouders Bruins en Stolte zeiden zeer gelukkig te zijn met de komst van het museum dat naar verwachting zo'n 50.000 bezoekers per jaar zal trekken.

Het ontwerp van Michael Graves, bekend van de twee hoge torens met puntdaken in de Haagse wijk de Resident, ziet eruit als een soort landhuis. Het komt te liggen langs de Leidsestraatweg (N44) naar Wassenaar, waar nu nog een kwekerij is gevestigd. Het gebouw wordt in samenwerking met landschapsarchtitect Frank Cardinaal, ingepast in de omgeving van de landgoederen Marlot en Reigersbergen. Tegelijkertijd worden de landgoederen opgeknapt en wordt het fietspad langs de N44 verlegd en verbreed.

Een belangrijk deel van de klassieke collectie automobielen, die nu in Raamsdonksveer worden tentoongesteld, zal in het museum ,,in een context van de geschiedenis worden geplaatst'', aldus Louwman die het plan toelichtte. Ook kunstwerken die een relatie hebben met `classic cars' en archieven van niet meer bestaande autofabrieken, krijgen een plek in het museum.

Louwman vertelde vol vuur over de internationaal vermaarde collectie klassieke automobielen. Zijn vader had in Den Haag een Dodge-importbedrijf en kocht in al 1934 zijn eerste `klassieker', een daad die destijds niet werd begrepen, aldus Louwman. De collectie omvat nu meer dan tweehonderd auto's en beslaat een periode van 1886 tot de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Louwman is enthousiast over architect Michael Graves, die bij wijze van bekroning een ,,juweel'' aan de achterzijde van het hoofdgebouw plakte, een classicistische theekoepel. De autohandelaar zei verder blij te zijn dat de collectie is veiliggesteld en terugkeert naar de Haagse oorsprong van de familie. In Raamsdonksveer blijft de restauratiewerkplaats bestaan en er komt daar meer ruimte voor de collectie Toyota's.

De wijziging van het bestemmingsplan moet nog door de Gemeenteraad en de provincie Zuid-Holland worden goedgekeurd. Het museum zal naar verwachting in 2006 zijn deuren openen.