Amp Fiddler

Toetsenman Joseph `Amp' Fiddler ging ooit van start in een doowop-groep in zijn woonplaats Detroit en verdiende jarenlang zijn sporen en zijn geld in dienst van groten als George Clinton, Primal Scream, Warren Zevon, Prince en Maxwell. De reden dat deze veteraan ineens door hippe danskringen werd opgepikt, lag vooral in zijn Basementality, die een remix bevatte van cult-houseproducer Moodymann.

Waltz Of A Ghetto Fly heeft trekjes van Moodymanns mysterieuze deephouse-stijl, zoals in het ingehouden getrommel van Love & War, dat zelfs de obligate `We need love'-tekst draaglijk maakt. Het gros van de plaat neigt meer naar het nu soul-geluid van voormalige werkgever Maxwell, maar toefjes p-funk (`pure funk', het soort muziek dat George Clinton uitvond) en Sly Stone zijn nooit ver.

Elektrische piano en clavinet, het ultieme instrument van de funk, worden gedoseerd ingezet op grooves die vloeien als boenwas over een verhitte dansvloer, terwijl Fiddler ook de elektronica tot in de finesses beheerst. Er valt genoeg op Waltz Of A Ghetto Fly af te dingen: lang niet alle composities zijn even sterk, sommige stukken zijn ronduit sloom en Fiddler is niet de beste zanger denkbaar. Maar toch ademt de plaat een meeslepend modern soulgevoel, gestold in elastieken funk.

Amp Fiddler: Waltz Of A Ghetto Fly (Genuine, distr. PIAS)