Agent veroordeeld wegens moord

Een militair tribunaal in Ivoorkust heeft een politieagent schuldig bevonden aan de moord op een Franse journalist vorig jaar oktober, en hem tot 17 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Theodore Seri Dago zou journalist Jean Hélène (48) van de radiozender Radio France Internationale (RFI), de Franse wereldomroep, bewust hebben neergeschoten voor het hoofdbureau van de politie in de havenstad Abidjan. Hélène stond te wachten op elf oppositieleden die waren opgepakt wegens samenzwering en zouden worden vrijgelaten. Hij werd volgens getuigen weggestuurd en werd, toen hij naar zijn auto liep, in het hoofd geschoten door Seri.

De moord symboliseerde volgens velen de xenofobische en anti-Franse gevoelens in Ivoorkust. Veel Ivorianen menen dat de buitenlanders, en met name de Fransen, steun geven aan de rebellen die het noorden van het land in handen hebben. De buitenlandse pers wordt er door regeringsgezinden ook van beschuldigd partij te kiezen voor de rebellen. Vooral Franse journalisten moeten het ontgelden.

De nauwe band tussen de voormalige kolonie en voormalig moederland wordt door Ivoriaanse politici voortdurend gebruikt om twijfel te zaaien over de onafhankelijkheid van de Franse pers. Uit het jaarrapport van Reporters sans Frontières bleek dat bedreigingen, arrestaties en aanvallen op krantenkantoren en vreemdelingen gemeengoed zijn geworden in Ivoorkust. ,,Er zijn sommigen in dit land die geen buitenlanders, geen blanken, willen zien. Ze denken dat het aan hen ligt dat ze arm zijn geworden'', zo zegt Guy Eloi Gnenao van een organisatie genoemd naar Jean Hélène.

Jacques Lhuillery van het Franse persbureau Agence France Press meent dan ook dat de moordenaar van Hélène slachtoffer is van de ,,dagelijkse en herhaaldelijke haat in de staatsmedia''. ,,Als je iedere dag leest dat de Fransen de vijand zijn, dan kan dat gevaarlijk zijn.''

De agent zegt onschuldig te zijn en gaat in hoger beroep. Hij bekende met Hélène te hebben gevochten, maar zegt niet te hebben geschoten. Onderzoek wees echter uit dat Seri's Kalashnikov een kogel miste.