Actie tegen illegale muziek oogst succes

Tweederde van de computergebruikers weet dat het verspreiden en binnenhalen van muziek vanwege het copyright illegaal is. Dat blijkt uit onderzoek door brancheorganisatie IFPI in Denemarken, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

,,De campagne tegen illegaal muziekuitwisselen heeft wereldwijd een duidelijk effect'', concludeert de IFPI in het gisteren verschenen rapport. ,,Het gaat de goede kant op.''

De muziekiundustrie wil een einde maken aan het illegaal uitwisselen van muziek door computergebruikers. Hierdoor loopt de verkoop van cd's terug, en mist de industrie inkomsten. De laatste drie maanden is het aantal beschikbare liedjes die wel legaal, en tegen een vergoeding, kunnen worden binnengehaald met dertig procent gestegen. In de Verenigde Staten kan dat via websites zoals Napster en Apple iTunes. Voor de zomer willen deze bedrijven hun diensten ook in Europa gaan aanbieden.

In Nederland zijn er al kleinere websites met legale muziek. In totaal hebben zij 250.000 muziektitels beschikbaar. Het is niet duidelijk of dit allemaal verschillende titels zijn.

De campagne die de muziekindustrie voert lijkt tevens een daling in ,,internetpiraterij'', zoals de IFPI het noemt, teweeg hebben gebracht. IFPI-voorzitter J. Berman: ,,We geloven dat de strategie vruchten afwerpt. Nu maakt, voor de eerste keer, een substantieel deel van de consumenten de overstap naar legale websites.''

In Nederland heeft Brein, de organisatie die namens de industrie strijdt tegen illegaal kopiëren, gedreigd ,,binnen afzienbare tijd'' gebruikers van illegale websites te gaan vervolgen. Nielsen/Netratings meldde al dat het gebruik van sites als Kazaa is afgenomen in de VS sinds daar afgelopen zomer gebruikers worden vervolgd.