Acht nieuwe omroepen

Tot nu toe hebben acht groepen interesse getoond in het oprichten van een omroep. Onder hen zijn ook `de vrienden van Pim Fortuyn'. Zij hebben geen binding met de politieke partij Lijst Pim Fortuyn (LPF). Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Van der Laan (Media) over verlaging van ledentallen van omroepen. Het is niet duidelijk hoe serieus de verschillende initiatieven zijn. In één geval, bij een groepering uit de homoseksuele hoek, is alleen nog maar informatie opgevraagd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn.

De groeperingen die tot nu toe bij het ministerie interesse hebben getoond in het oprichten van een omroep zijn: Nutopia (mens, dier, natuur en milieu), Dienamo (dier, natuur en milieu), De Nieuwe Omroep (mensenrechten, milieu en mondiale verhoudingen), Max (voor 55-plussers), Kater (voor kinderen), de Vrienden van Pim Fortuyn, Montagne Omroep Nederland (Chiel Montagne, volkse muziek en programma's) en ,,een groepering uit de homosexuele hoek'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens J. Vetter van de Vrienden van Pim Fortuyn zat een omroep ,,al in de planning sinds de moord'': ,,Omdat iedereen de tekortkomingen in het bestel kan zien.'' De huidige omroepen zenden ,,alleen oud nieuws'' uit en er zijn te weinig mensen van ,,het niveau van Fortuyn'' op tv.

Om toe te mogen treden tot het publieke bestel moeten aspirant-omroepen op 1 maart 50.000 leden hebben. Daarna beoordeelt de staatssecretaris of de omroepen een vernieuwende bijdrage leveren aan het bestel.In 2000 werd De Nieuwe Omroep op dat criterium een plek in het bestel geweigerd door toenmalig staatssecretaris Van der Ploeg. DNO had toen wel voldoende leden (72.876). Ditmaal probeert DNO het opnieuw.

Uiterlijk 1 januari 2005 moet de staatssecretaris besloten heben welke omroepen mogen toetreden. Zij krijgen dan een uitzendlicentie vanaf september 2005 tot september 2010 en 15 procent van de zendtijd en het budget dat volwaardige omroepen krijgen.

De Kamer ging gisteren in meerderheid akkoord met verlaging van het minimum aantal leden dat een omroep moet hebben om in het bestel te blijven. Dat was 300.000 en wordt nu 150.000. Door de wetswijziging kan de jongerenomroep BNN in het bestel blijven. Omroepen met 150.000 leden krijgen de helft van het geld en het aantal uitzenduren op radio en tv dat omroepen met 300.000 leden krijgen. Voor aspirant-omroepen betekent dit dat zij, na met 50.000 leden toe te zijn getreden tot het bestel, na vijf jaar gegroeid moeten zijn tot 150.000 leden.