Zomer/Jacobs

Johannette Zomer, de Twentse bio-chemisch analiste die als `tweede kans-kunstenaar' op het Amsterdamse Conservatorium werd opgeleid tot een voortreffelijke sopraan, laat zich nu horen op de cd Splendore di Roma. Door Fred Jacobs begeleid op de theorbe, een langhalsluit, zingt ze liederen van Kapsberger, Mazocchi, Michi en Rossi. Het is repertoire zoals dat klonk in Rome tijdens de eerste helft van de 17de eeuw tijdens het pontificaat Urbanus VIII (1623-1644), een prachtlievende en kunstzinige paus die Rome verfraaide met het beeldhouwwerk van Bernini en de architectuur van Borromini, die nog altijd het Romeinse stadsbeeld beheersen.

Vooral Johan Hieronymus Kapsberger is interessant, een uit Duitsland afkomstige `singer/ songwriter' zoals we nu zouden zeggen. Hij is de maker van de chique smartlap, want er wordt heel wat geklaagd en gezucht en geweend en getreurd in deze teksten over schrijnend liefdesleed, verbroken relaties, schandelijke ontrouw en de onrechtvaardigheid van hoe het in het leven in de praktijk toegaat.

Zomer zingt het treffend en overtuigend en tussendoor speelt Jacobs ook wat fraaie soli, zodat we de tranen even kunnen drogen.

Splendore di Roma: Channel Classics CCS SA 19903