WAT DOEN DE KINDEREN

Knuffels veranderen

Ooit waren ze het beste vriendje van kinderen, maar na jaren vertroeteling raakten ze versleten en werden afgedankt. De Engelse kunstenaar William Wilson (Londen 1975) heeft vijfhonderd afgedankte knuffels geadopteerd en is daar mee aan de slag gegaan. Hij maakte er hele andere beesten van in een soort knuffelmuur. Ze zijn t/m 29 februari te bewonderen in de Rotterdamse Kunsthal.

Vintage Characters van William Wilson t/m 29 febr in de Kunsthal, Westzeedijk/Museumpark, Rotterdam. Open di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Inl 010-4400323

Zich laten voorlezen

Twaalf dagen lang laten kinderen zich voorlezen in bibliotheken, musea, boekwinkels, peuterspeelscholen en basisscholen. Dinsdag 27 januari wordt het startschot gegeven voor de Nationale Voorleesdagen met een Nationaal Voorleesontbijt door bekende Nederlanders, kinderboekenschrijvers, burgemeesters en captains of industry. Ook is er een prentenboek van het jaar gekozen: Ik wil de maan van Jonathan Emmett en Vanessa Cabban en in het gratis proefboekje Kleintje Boek staan tips voor het voorlezen en een overzicht van prentenboeken.

Zo gaan de leerlingen uit de groepen 1 en 2 van alle basisscholen in Enkhuizen naar het Zuiderzeemuseum waar `lokale helden' voorlezen uit de Gouden Boekjes. Brandweercommandant Gert van der Kruk, postbode Douwe van Dekker, de kapitein van veerboot 'De Friesland' en dokter Andrea neemt de kinderen mee in het verhaal over de slechtziende Cornelis Neushoorn. Alle Gouden Boekjes zijn terug te vinden op de tentoonstelling 50 jaar Gouden Boekjes in Nederland. Er is ook een voorleeskabinet ingericht waar ouders in speciale voorleesstoelen met hun kinderen kunnen lezen uit de Gouden Boekjes. Ook is er een educatief programma voor scholen rondom de Gouden Boekjes Het walvisje en Vijf brandweermannetjes.

Op www.denationalevoorleesdagen.nl is meer informatie over alle activiteiten te vinden, die duren t/m 7 februari.

50 jaar Gouden Boekjes in Nederland t/m 28 febr in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. Dag open van 10-17u. Ook zijn er negen vaste tentoonstellingen, zoals De Peperzolder, waar kinderen in het halfduister op onderzoek naar de VOC-tijd kunnen. Inl 0228-351111 of www.zuiderzeemuseum.nl

Een molletje krijgen

Het eerste Haagse peuterfestival Olleke Bolleke gaat op dinsdag 27 januari van start met ook het Nationale Voorleesontbijt. In alle Haagse bibliotheken zijn voorleesontbijten met bekende en minder bekende voorlezers die allemaal hetzelfde willen: het bevorderen van voorlezen aan de jongste kinderen. Bekende voorlezers: stadsdeelwethouder Ries Smits in de bibliobus op zaterdag 24 januari, de directeur van de Haagse bibliotheek Lex Burgers van den Bogaert op dinsdag 27 januari in bibliotheek Loosduinen en wethouder Pierre Heijnen in bibliotheek Bouwlust op woensdag 28 januari. Bakker Bart zorgt dat er voor alle kleintjes een lekker ontbijtje klaarstaat. Het peuterfestival Olleke Bolleke gaat vervolgens nog de gehele maand februari door met muzikale- en theatervoorstellingen, bekende peuterboekenschrijvers lezen voor en sommige bibliotheken organiseren (voorlichtings)bijeenkomsten over peuteronderwerpen. En word je als peuter lid van de bibliotheek, dan krijg je het kleine molletje cadeau dat in Ik wil de maan de hoofdrol speelt.

Inl www.bibliotheek.nl/denhaag 070-3534462/3910099.

Figuurzagen

De Spelerij/Uitvinderij in Dieren is een wonderlijke speel- en ontdekplek. In het bos staan fantastische voorwerpen, meestal gemaakt van gebruikte materialen. Ze bevatten allerlei mechanismen die kinderen zelf in beweging kunnen zetten. Sommige speelplekken zijn overdekt, zodat de kinderen er ook kunnen spelen als het regent. Midden in De Spelerij staat De Uitvinderij, een overdekte, verwarmde werkplaats waar kinderen en hun ouders allerlei dingen zelf kunnen maken. Bijvoorbeeld plastic buigen, figuurzagen en metaal bewerken. Alles met echte machines en gereedschap. Zo maken de kinderen spelenderwijs kennis met techniek en ambacht.

De Spelerij, Veldweg 5, Dieren. Inl De Spelerij, mw. Brouwer 0313-413118 of www.spelerij.nl

Een wonderkind zijn

Hoe voelt het om vanaf je vierde een wonderkind te zijn? Om als kind al muziek te componeren en op te treden in heel Europa? Edwin Rutten, bekend van Het Klokhuis en Ome Willem, heeft pas geleden een klein kastje op een rommelmarkt gekocht. In dat kastje zit een dubbele bodem en daarin vindt hij brieven en dagboeken van de componist Wolfgang Amadeus Mozart, die nog nooit iemand gelezen heeft. Hij weet dus dingen over de componist die niemand weet! En die gaat hij vertellen. Het kastje en de brieven neemt hij mee. Edwin Rutten vertelt hoe vader Leopold, jongetje Mozart en zijn zusje Maria Anna door Europa reizen in een wiebelende koets met paarden. En ook over wat een concertmeester is en wat een dirigent doet? Al deze dingen komen aan de orde in Als ik nu eens een wonderkind was....met Het Gelders Orkest o.l.v. Edwin Rutten op donderdag 29 januari in de Rotterdamse Doelen.

Als ik nu eens een wonderkind was op do 29 jan om 19u30 in De Doelen, Doelenplein, Rotterdam. Vanaf 6 jaar. Res K010-2171717. Kaarten tot 12 jaar €5, vanaf 12 jaar €10.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl