Voorkeur Theater

Proust

Het Ro Theater werkt aan een vierdelige theaterbewerking van Marcel Prousts Op zoek naar de verloren tijd, over de inwijding van een gevoelige jongen in de kunst, de liefde, en de wereld. Regisseur Guy Cassiers en bewerker Eric de Kuyper concentreren zich in Proust 1 op de liefde. Proust 1 heeft een elegante en radicale vorm, met een hoofdrol voor de videoprojecties. Proust 2 is veel intiemer en concentreert zich op de jaloezie die de liefde aanvreet.

Proust 1: 23 jan Hoorn, Het Park. 27 jan Maastricht, Vrijthof. Proust 2: 30-31 jan Rotterdam, Ro theater. Inl 010-4046888 of www.rotheater.nl.

Ode *15-82

Theatergroep Stella Den Haag brengt een kindervoorstelling waarin negen acteurs hun favoriete liedje zingen. Erna van den Berg regisseert het muziekprogramma waarin een opdringerige televisie een hoofdrol speelt. Liefde, vervulde en onvervulde, daar draait Ode om, en de hartstochten lopen al snel zo hoog op dat één zakdoek te weinig is. Ondanks de lichte kitsch worden de grote gevoelens nergens bespot. Romantiek mág weer.

23 jan, 7 en 20 febr Den Haag, Stella theater. 25 jan Groningen, Grand Théâtre. Inl 070-3307070 of www.stella.nl.

Gaga

Alex d'Electrique brengt een parabel over een koning die zijn zoon in een toren gevangen houdt omdat hij in de sterren heeft gelezen dat de jongen zijn rijk in het verderf zal storten. De monologen van de zoon, met flarden Calderón, Gombrowicz en Ko van den Bosch, worden woedender naarmate z'n machteloosheid toeneemt en er tekent zich een parallel af met de bijbelse God en Zoon. Met Martin Hofstra, Raymonde de Kuyper en Raymond Spannet.

T/m 31 jan Frascati, Amsterdam. Inl 020-6164004 of www.alexdelectrique.nl.

Orestes & Elektra

Elektra is boos op haar moeder: die heeft met haar nieuwe minnaar haar vader vermoord, de befaamde Griekse held Agamemnon. Ze hitst haar broer Orestes op om moeder Klytaimnestra uit wederwraak te doden. In de voorstelling Orestes en Elektra naar Euripides door Toneelgroep Alaska is Elektra een jong meisje dat in dunne, doorschijnende jurk haar woede uit door met een bos bloemen op een drumstel te slaan. Met dit sterke beeld als begin maakt Alaska een prachtige voorstelling van het aloude verhaal, waarin subtiele humor en technische inventiviteit de hoofdrol spelen. Het spel is niet psychologisch-realistisch, eerder brengen de spelers het verhaal als een grimmig sprookje. Muziek speelt een belangrijke rol. Op verschillende soorten snaarinstrumenten laat componist Richard Janssen de dreiging van de oorlog horen; ook lopen er snaren als van een reusachtige gitaar naar boven, naar de hemel waar de oppergoden zetelen. In de bewerking en regie van Marijke Schermer overheersen de eenvoud en een lichtvoetig spel. Een Griekse tragedie hoeft beslist niet zwaar te zijn. Vanavond vindt na de voorstelling (22u30) het muzikale programma It's so cold in Alaska plaats waarin zangers als Richard Janssen, Rick de Leeuw (ex-Tröckener Kecks) en Carol van Dyk (Bettie Serveert) hun versies brengen van Lou Reeds Caroline says II, een zwart-romantisch lied over een gedoofde junkieliefde.

T/m 24 Jan Amsterdam, Compagnietheater, Kloveniersburgwal. Inl 020-5205320 of www.toneelgroepalaska.nl.