VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Shaggable Sluts

De groepsnaam Shaggable Sluts wekt nieuwgierigheid, vooral wanneer hun website niets anders laat zien dan drie geblinddoekte jongens en de omschrijving `Snotty '77 style 3-chord punk rock & roll'. Bij voorbaat boeiend, maar zouden ze ook spelen met blinddoek en handboeien?

24 jan Parkhof, Alkmaar.

Dolly In Dolly and the art of being myself spelen en mimen Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot twee fans van countryzangeres Dolly Parton. Ze willen niets liever dan Dolly zijn. Want die is tenminste `echt'. Maar wie zijn ze dan zelf? Ze kleden zich als Dolly (blonde krullenpruik, bijgevulde boezem), playbacken haar vaste grappen en zielige verhalen, ze doen een make over, maar ze blijven vooral twee spelende kleine meisjes. Mooiste dialoog: ,,Wat is je favoriete eten?'' ,,Warm eten.''

27 jan De Vest, Canadplein 2. Inl 072-5127344 of www.theaterdevest.nl

HAARLEM

Studio Life Mug met de gouden tand en Kadéwé (v/h Kas & De Wolf) brengen samen de theaterreeks Studio Life uit. Het eerste deel, Food Coma, gaat over eetverslaving, met ,,de koelkast als televisie van de eetcultuur''. In Food Coma staan Ton Kas en Marcel Musters voor het eerst samen op toneel. Eerder werkten ze samen als directeuren in de tv-serie TV7. Bij Studio Life hoort ook een tijdschrift dat de bezoekers na afloop krijgen.

T/m 31 jan Toneelschuur, Lange Begijnstraat 9. Inl 023-5173910 of www.mugmetdegoudentand.nl.

LAREN

Meesterwerken

In het Singer Museum in Laren opent 24 januari de tentoonstelling Collectie Simon - Meesterwerken van moderne Belgische kunst. Henrich Simon was een Duitse ingenieur die vanwege zijn werk bijna tien jaar in België woonde en daar gefascineerd raakte door de Belgische kunst. Hij verzamelde schilderijen uit de periode 1880 tot 1960. Onder de 56 werken die worden tentoongesteld zitten grote namen als Constant Permeke, James Ensor, Gustave de Smet en René Magritte.

Collectie Simon. Meesterwerken van moderne Belgische kunst. Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. Inl 035-5393939 of www.singerlaren.nl

LEIDEN

Porselein

In de negentiende eeuw werd in Thailand onder meer betaald met porseleinen munten. Deze populaire pee-munten, oorspronkelijk gebruikt als fiches in gokhuizen, waren rijkelijk versierd met motieven. Zo werden legendes over geluk, rijkdom en succes verbeeld. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde toont een selectie van 150 pee-munten, tussen 1880 en 1887 verzameld door P.S. Hamel, de Nederlandse consul-generaal in Thailand.

Porselein om mee te spelen. Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. T/m 28 maart, di t/m zo 10-17u. Inl www.rmv.nl

NAARDEN

Kunst & Antiek Weekend

In de Grote Kerk van Naarden vindt dit weekeinde de zevende editie van het Kunst & Antiek Weekend plaats. Ruim veertig exposanten uit heel Nederland tonen meubelen, zilver, juwelen, schilderijen, tekeningen en prenten. Ook zijn er speciale presentaties met aardewerk, porselein, kristal en antieke wetenschappelijke en medische instrumenten.

Kunst & Antiek Weekend. Grote Kerk, Marktstraat 13, Naarden-Vesting. 22 t/m 25 jan, do 14-22u, vr 11-22u, za 13-19u, zo 11-18u. Inl 035-6239695.

MUIDEN

Haydn

Het Párkányi Kwartet geeft 28 jan 20u een concert in het Muiderslot met muziek van Haydn (Strijkkwartet nr 33), Kurtág (12 Microludien) en Schubert (Der Tod und das Mädchen).

Res 0294-263724.

NEDERHORST den BERG

Mozart

Het Tsjechische Prazke Trio treedt 24 jan 16u op in Het Jagthuis, Middenweg 88 met het pianotrio KV 548 van Mozart en het Trio opus 21 van Dvorák. Res 0294-252609 of stal@jagthuis.nl

UTRECHT

Beethoven

Herbert Blomstedt dirigeert 26 jan 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg het Koninklijk Concertgebouworkest in de Vierde symfonieën van Beethoven en Tsjaikovski.

Res 030-2314544.

Lezing Jeugdzorg

Op 27 jan (20u) organiseert Tumult een debat getiteld Jeugdzorg een recht over de nieuwe wet op de jeugdzorg. Olv Jan van Leijenhorst, mmv Annie Kamp, Dorien Baerends, Maarten Faas, Ben Rensen en Esther Geurink.

Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9. Res/inl 030-2332430 & www.TUMULTdebat.nl

De Bitterzoet

ZT Hollandia herneemt drie successen uit het verleden: La Musica Twee, De Leenane Trilogie en De Bitterzoet van Dennis Potter. In de laatste heeft een kleinburgerlijk echtpaar (Frieda Pittoors en Bert Luppes) zich thuis ingegraven nadat de dochter verlamd is geraakt. Een griezelig charmante jongeman (Fedja van Huêt) dient zich aan. Hij ontpopt zich als duivelse verlosser. Regisseur Johan Simons toont in De Bitterzoet wederom zijn eeuwige fascinatie met het kwaad, met als variant ditmaal: het kwaad dat goed doet.

24 jan Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl