Voorkeur film

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM

Gisteren werd het International Film Festival Rotterdam geopend met de vertoning van de Japanse film Zatoichi. Vanaf vandaag barst het programma pas goed los, met zo'n zeshonderd films die tussen nu en volgende week zaterdag worden vertoond. Dat gaat van de eerste Hollandse martial-arts film Fighting Fish tot de wereldpremières van internationaal gelauwerde regisseurs als Cathérine Breillat (Fat Girl) en Ulrike Koch (Die Salzmänner von Tibet) en van een reeks 1-minutenfilms tot de zes uur durende filmreeks (La meglio gioventú) en de zesenhalf uur durende video-installatie Cremaster van Matthew Barney. Het programma omvat een competitie om de Tiger Award, een interactief onderzoek naar de invloed van computergames op de beeldtaal en speciale aandacht voor drie eigenzinnige filmmakers, de Brit Isaac Julian, de Amerikaan Ken Jacobs en de Nigeriaan Tunde Kelani.

Verwachte festivalfavorieten zijn Zatoichi, Lost in Translation, La meglio gioventú, Elephant, The Story of the Weeping Camel.

International Film Festival Rotterdam, van 21 t/m 31 jan.

In verschillende Rotterdamse bioscopen. Inl via

www.filmfestivalrotterdam.com

of telefoon 010-8909000.

Van 29 jan t/m 1 febr ook in pockeditie in Groningen en Maastricht.

Finding Nemo

Na insecten (A Bug's Life), speelgoed (Toy Story) en monsters (Monsters, Inc.) zijn nu vissen, kwallen en haaien aan de beurt om met behulp van computeranimatie tot leven te komen. Met Finding Nemo levert Pixar Studio's opnieuw een topstuk op animatie-gebied af. Twee anemoon- of clownvissen, vader Marlo en zoon Nemo, worden van elkaar gescheiden. Nemo komt in een aquarium en vader Marlo zoekt samen met doktersvis Dolly de oceaan af naar zijn zoon. In de film zwemt verder ook een vegetarische haai.

Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich. In meer dan 24 theaters.

Capturing Friedmans

Gruwelijk fascinerende documentaire over een Amerikaanse gezin – vader, moeder en drie zoons – uit het stadje Great Neck, Long Island. Vader was leraar, moeder binnenhuisarchitecte. De vader en de jongste zoon worden eind jaren tachtig beschuldigd van het verkrachten van tientallen jongens. De homemovies van de Friedmans geven een heel ander beeld van hun leven dan de mediahysterie rondom het seksschandaal. Opende in november het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Amsterdam: Filmmuseum Cinerama, Filmtheater Kriterion.

Good bye, Lenin

Good bye, Lenin! is een film over mensen en dingen. Mensen spelen de hoofdrollen, maar dingen stelen de show. Vooral een potje augurken van het merk Spreewald. Het verhaal gaat over een Oost-Duitse modelburger die net voor de val van de Muur in coma raakt en acht maanden later in het nieuwe Duitsland ontwaakt. Omdat elke vorm van opwinding zijn moeder fataal kan worden, ontkent zoon Alex de geschiedenis. Hij brengt de slaapkamer aan de Alexanderplatz terug in de oude staat en laat zijn moeder in de waan dat alles nog bij het oude is.

In meer dan 22 theaters.

Texas Chainsaw Massacre

Remake van beroemde en beruchte horrorfilm uit 1974 rond slachtersfamilie Hewitt, met zoon Thomas `Leatherface' Hewitt, zijn gezichtsmasker en zijn kettingzaag voorop. Hoe een gezellig uitje uitloopt op een gruwelijke slachtpartij met een grote finale in het abattoir. Het origineel mag dan beter zijn, speelser en mooier gefilmd, de remake is grimmig genoeg om het publiek hard te laten griezelen. En alweer een sadistische rol voor R. Lee Ermey (uit Full Metal Jacket).

Regie: Marcus Nispel. Met: Jessica Biel, Andrew Bryniarski, R. Lee Ermey, Eric Balfour. In: 13 bioscopen.