Voorkeur Amsterdam/TI>

POP

Hooverphonic

Neem nu een titel als Pink Fluffy Dinosaurs: geen death-metalband ter wereld zou dat ooit als vlag op een liedje planten. Het lied staat op The Magnificent Tree van Hooverphonic, de groep rond synthesizerist Alex Callier en gitarist Raymond Geerts.

Het is een typerende titel voor deze muziek, met de mysterieuze klanktapijten geweven rond de wonderschone en etherische stem van Geike Arnaert.

29 jan 20u30u Paradiso. Res 020-6264521.

LITERATUUR

Aan tafel!

Met een Soiree couscous (m.m.v. de Franse schrijver Fouad Laroui) begint vanavond in De Balie het schrijversfestival Aan tafel!'. Vier dagen lang discussiëren schrijvers en culinair recensenten over eten en drinken. Met op vrijdag 23 januari John Lanchester (The Debt to Pleasure) en de dichteres Aimee Nezhukumatathil, op 24/1 o.m. Hanneke Groenteman en Marjoleine de Vos en Martin Bril en Rosita Steenbeek.

Aan tafel! schrijversfestival. 22-25 jan (De Balie en De Rode Hoed). Res 020 5535100. Inl www.literairepodia.nl

Peter Jablonski

De pianist Peter Jablonski is de solist bij concerten die het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Yakov Kreizberg geeft tussen de voorstellingen van Tsjaikovskis opera Iolanta in het Amsterdamse Muziektheater. Op het programma muziek van Markevitsj, Rachmaninov (Rapsoddie op een thema van Paganini), Lutoslawski (Variaties op een thema van Paganini) en Stravinsky (Petroesjka).

24, 26 jan 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Reserveren 020-6718345.

THEATER

Van Houts en De KetIn de harde cabaretvoorstelling Dolle pret keert het duo Van Houts & De Ket zich tegen de vervlakkende krachten der democratie: de domheidsmacht en het amusement. Shakespeare's Corolianus - over de held die niet boog voor populisme - verwordt tot een schietfilm. In hun visie geniet het domme publiek evenveel van Tommy Cooper als van Porno-Idols of het verscheuren van een dompteur.

De Kleine Komedie (020-6240534) 27, 28, 29 jan. 020-4211211 www.bostheaterprodukties.nl.

EXPOSITIE

Van Gogh

In het Prentenkabinet van het van Gogh Museum wordt morgen een kleine tentoonstelling geopend over de bijzondere relatie tussen Vincent van Gogh (1853-1890) en de kunsthandelaar Hermanus Gijsbertus Tersteeg (1845-1927). Tersteeg was chef van de Haagse kunsthandel Goupil & Co waar Van Gogh van 1869 tot 1873 heeft gewerkt. Uit brieven van Van Gogh aan zijn broer Theo blijkt hoeveel ontzag hij had voor Tersteeg en ook hoeveel hij en Theo van Tersteeg leerden op het gebied van kunst en literatuur. Toen Vincent Van Gogh besloot om kunstenaar te worden, zond Tersteeg hem een verfdoos en schetsboek, maar later keerde Tersteeg zich van hem af omdat hij Vincent te eigenzinnig vond en zijn omgang met de Haagse prostituee Sien Hoornik afkeurde. Het Van Gogh Museum geeft aan de hand van brieven, foto's en andere documenten een beeld van het contact tussen van Gogh en Tersteeg.

Van Gogh en Tersteeg van 23 jan t/m 15 mrt Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7. Dag. 10-18u.