Vlaamse toprenners verhoord om dope

De justitie in Kortrijk is bezig met een nieuwe verhoorronde van de Belgische wielrenners Johan Museeuw, Chris Peers, Jo Planckaert en Mario de Clercq. Het parket verdenkt hen van dope- en wellicht ook drugsgebruik. Dit meldde het Vlaamse dagblad De Standaard gisteren.

De vier vooraanstaande wielrenners werden september vorig jaar ook al verhoord, als gevolg van de aanhouding van een veearts en een soigneur die verboden middelen zouden hebben geleverd. Dit tweetal is later vrijgelaten.

Vorig jaar kwam naar buiten dat justitie telefoongesprekken tussen Museeuw en onder anderen de veearts had afgeluisterd. Museeuw zou bij de veearts `wespen' en een `gesneden brood' hebben besteld. Volgens justitie duidt dit in de codetaal van het wielerpeloton op een bestelling van dopingproducten.

De vier renners worden nu opnieuw verhoord over middelen die niet alleen op de dopinglijst van diverse wielerbonden staan, maar ook strafrechtelijk verboden zijn. De verhoren hebben niets te maken met de vondst van ,,een glas melk'', benadrukte een Kortrijkse officier van justitie op indirecte wijze het belang van het onderzoek. De wereldkampioenen Museeuw en De Clercq en de nationale wielertoppers Peers en Planckaert werken vrijwillig mee aan het onderzoek. Ze worden niet vastgehouden.

Het dopingonderzoek in Kortrijk staat niet op zichzelf. Op vliegveld Orly bij Parijs werden eerder deze week de Franse renners Cédric Vasseur en Philippe Gaumont aangehouden op verdenking van het gebruik van verboden middelen. Twee oud-ploeggenoten van de formatie Cofidis, de Franse baanrenner Robert Sassone en de Poolse wegrenner Marek Rutkiewicz, werden ook enige tijd vastgehouden. De voormalige verzorger van Cofidis, de tot Fransman genaturaliseerde Pool Bogdan Madejak, zit nog altijd vast.