V. Williams simpel naar derde ronde

Venus Williams heeft zich geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. In haar tweede partij sinds Wimbledon won de 23-jarige Amerikaanse vandaag van de Russische tiener Vera Douchevina: 6-4 en 6-2.

Williams lijkt de grootste bedreiging voor het Belgische duo dat in Melbourne de plaatsingslijst aanvoert: Justine Henin-Hardenne (1) en Kim Clijsters (2). De oudste van de nu al legendarische Williams Sisters is hersteld van de fysieke en mentale malheur, die haar ruim een half jaar van de tennisbaan hield. Op Melbourne Park vuurt Williams weer als vanouds kanonskogels af op haar tegenstandsters. De pas 17-jarige Douchevina bleef het antwoord schuldig op het geweld van de nummer drie van de plaatsingslijst, die vorig jaar de finale verloor van haar ditmaal afwezige, want geblesseerde zus Serena.

,,Ik wil graag terugkomen en ik heb er veel voor gedaan'', verklaarde Williams vandaag na haar zege op Douchevina. Een buik- en een knieblessure alsmede de moord op haar stiefzus Yetunde Price, in september, stonden een terugkeer van de huidige nummer elf van de wereld in de weg. ,,Ik heb [de afgelopen maanden] veel moeite gehad om te leren leven met mijn beperkingen. Trainen mag ik slechts met mate. Mijn moeder ziet er op toe dat ik niet te veel uren maak op trainingskamp, omdat de klachten kunnen terugkomen. Vroeger bestond het niet dat iets niet kon worden gedaan. Serena en ik deden alles en nog veel meer om hogerop te komen. Nu moet ik leven met mijn beperkingen, but that's okay.''

Kim Clijsters lijkt weinig hinder meer te ondervinden van een blessure aan de linkerenkel, die haar twee weken geleden dwong op te geven tijdens de strijd om de Hopman Cup. Met speels gemak denderde de 20-jarige Vlaamse vandaag heen over de onmachtige Italiaanse Maria Elena Camerin, die geen enkele game wist te winnen: 6-0 en 6-0.

Clijsters stuit in de volgende ronde op Darina Safina, de jongere zus van de voormalige nummer één bij de mannen, Marat Safin. De 17-jarige Russin, bijgenaamd Little Red, verraste vandaag de Zuid-Afrikaanse veterane Amanda Coetzer (7-5 en 6-3), en bereikte daardoor voor het eerst in haar carrière de derde ronde van de Australian Open. Haar landgenote Elena Likhovtseva volgde het voorbeeld en schakelde de als achttiende geplaatste Francesca Schiavone uit Italië uit: 6-2 en 6-2.

In het mannentoernooi kende Lleyton Hewitt een moeizame start tegen de Slowaakse routinier Karol Kucera. Maar eenmaal op stoom gekomen zette de 22-jarige Australiër zijn opponent alsnog opzij: 1-6, 6-1, 6-4 en 6-1. Tweevoudig grandslamwinnaar Hewitt, deze tennisjaargang al tien duels op rij ongeslagen, doet voor de achtste keer mee aan `zijn' thuistoernooi. De straatvechter uit Adelaide kwam nooit verder dan de vierde ronde. In de derde omloop treft hij zaterdag het Spaanse talent Rafael Nadal.

Verrassender was vandaag de zege van Hewitts landgenoot Todd Reid. De 19-jarige Australiër, met een wild card toegelaten tot het toernooi, leek tegen de Armeen Sargis Sargsyan af te koersen op een eenvoudige overwinning, totdat hij in het zicht van de overwinning, op 6-5 in de vierde set, werd getroffen door hevige krampen. Reid moest overgeven, moest een doktersbehandeling ondergaan en won uiteindelijk alsnog: 6-3, 6-4, 4-6, 6-7 en 6-4.