Uitspattingen op rekening zaak

De strafzaak in New York tegen de voormalige top van Tyco brengt bizarre zaken aan het licht. Zijn uitspattingen voor rekening van de zaak strafbaar?

Van alle schandalen die het Amerikaanse bedrijfsleven de afgelopen jaren op zijn kop zetten, spreekt die bij Tyco International, een obscuur maar omvangrijk industrieel conglomeraat, het meest tot de verbeelding. De paraplubak van 15.000 dollar, het douchegordijn (met gouden bloemetjesmotief) van 6.000 dollar en, niet te vergeten, de prullenbak van 2.200 dollar waarmee topman Dennis Kozlowski zijn riante appartement aan Fifth Avenue in Manhattan had laten aankleden, behoren inmiddels tot de meest legendarische vormen van hebzucht en decadentie op Wall Street. De video van het verjaardagsfeestje dat Kozlowski gaf voor zijn vrouw op Sardinië – compleet met halfnaakte Romeinen – doet het goed op internet.

Of het ook strafbaar is dat Kozlowski de rekening voor deze en andere uitspattingen naar Tyco stuurde, een beursgenoteerd bedrijf, wordt momenteel betwist voor rechter Michael Obus in de hoogste rechtbank van de staat New York.

Brad McGee, hoofd van de afdeling investment relations die bij Tyco verantwoordelijk was voor de relaties met beleggers, werd gisteren door openbare aanklagers doorgezaagd over de vraag of iemand, en zo ja wie, een fiat had gegeven voor Kozlowski's uitgaven. Getuige McGee zei dat dat fiat zelden gegeven werd en dat niemand, behalve Kozlowski en zijn naasten, van diens plannen afwisten.

Kozlowski's advocaten brengen hier telkens tegenin dat veel uitgaven wel degelijk zijn gemeld in rapporten aan beleggers, hoewel niet specifiek. En zij lieten McGee toegeven dat de grotere uitgaven – zoals aan bedrijfsuitjes, studiebeurzen voor (kinderen van) personeel en dergelijke – pasten in een bedrijfscultuur die gericht was op beloning naar prestatie en het opkrikken van het moreel onder werknemers.

Eerder deze week kwam in de zaak-Tyco een ander bizar feit aan het licht: Kozlowski had persoonlijk goedgekeurd dat een analist van Merrill Lynch, Phau Young, de doopceel van zijn vriendin liet lichten door een professioneel onderzoeksbureau. Kosten: 20.000 dollar, door Tyco te voldoen.

Nog afgezien van de vraag hoe paranoïde je moet zijn om de antecendenten na te trekken van je aanstaande bruid (zij was een stewardess voor Singapore Airlines), bewijst deze gang van zaken opnieuw hoe close analisten en bestuursvoorzitters met elkaar waren op het hoogtepunt van de beursgekte – en daarna. Analist Young stuurde Kozlowski met Kerstmis 2001 een kist Chateau Margeaux ter waarde van 4.547 dollar, waarop Kozlowski een kist Louis Roederer Cristal Champagne ter waarde van 2.208 dollar terugstuurde. Waaruit men kan afleiden dat de analist net iets meer moeite deed om bij Kozlowski in de smaak te vallen dan omgekeerd.

,,De suggestie dat Kozlowski Young in de watten legde om zo een gunstiger oordeel over het aandeel Tyco af te dwingen is absurd'', aldus een van de advocaten van Kozlowski. Maar volgens de openbare aanklagers is die suggestie niet zo absurd. Young werd op aandringen van Tyco door Merrill Lynch als analist aangesteld, en het eerste wat hij deed was Tyco aanbevelen als belegging. `Loyal Tyco Employee', schreef Young eens onder een van zijn e-mails. Young is inmiddels door Merrill ontslagen en diverse partijen hebben schadeclaims bij hem ingediend. Hij zweert bij zijn onschuld – net zoals Kozlowski en voormalig financieel topman Swartz – en heeft een tegenclaim ingediend bij Merrill wegens achterstallig loon.

Dit is het tweede en laatste deel van een korte serie over de rechtszaken rond de financiële schandalen in de Verenigde Staten. Gisteren verscheen het eerste deel.