Tirade kardinaal Joos zorgt voor beroering

De Belgische kardinaal Gustaaf Joos, een studievriend van de paus, heeft krasse opvattingen over homoseksuelen: ,,Ik durf hier met mijn bloed te tekenen dat van al wie zich lesbisch of homo noemt, er hoogstens vijf tot tien procent ook effectief homo of lesbisch is. Al de rest zijn gewoon seksueel geperverteerden.''

De kardinaal deed deze en andere opzienbare uitlatingen gisteren in het blootblad P-Magazine. Hij drukte de journalist op het hart alles wat hij zei te noteren. ,,En als ze hier voor mijn deur komen protesteren, kan me dat niet schelen. Ik zal niet opendoen.''

Over politiek ventileerde de pastoor van Landskouter ook zijn hoogst eigen visie: ,,Politiek, democratie. Ik moet daarmee lachen. Allez, dat algemeen stemrecht waar slaat dat nu op? Ik vind het raar dat een snotneus van 18 jaar evenveel te zeggen heeft als een vader van zeven kinderen. De ene heeft geen enkele verantwoordelijkheid, terwijl de andere de burgers van morgen aflevert.''

Schrijvers als Hugo Claus en Jef Geeraerts zijn volgens kardinaal Joos ,,smeerlappen''. En met condooms ,,kan de man nog meer beestigheden uithalen''. De journalist van P-Magazine wilde nog weten of Joos niet vreesde voor de reactie van kardinaal Wilfried Danneels. ,,Die brave man is nog jong. Hij heeft lang niet zoveel ervaring als ik'', aldus Joos.

De uitlatingen van de 80-jarige Belgische geestelijke gingen gisteren de hele wereld over. Zijn benoeming door paus Johannes Paulus II tot kardinaal wekte vorig jaar al alom verbazing. Want kardinaal Joos is niet eens bisschop, maar gewoon pastoor van Landskouter. Hij zou zijn benoeming danken aan zijn relatie met de paus. Hoogleraar kerkrech Rik Torfs sprak van een pauselijke ,,vriendendienst''.

Kardinaal Danneels reageerde gisteren laconiek. Volgens hem mag elke ,,privé-persoon'' eigen opvattingen hebben. Joos is geen lid van het bisschoppencollege en valt direct onder het gezag van de paus. ,,Ik denk ook niet dat het imago van de kerk hierdoor geschaad zal worden. De mensen weten wel dat de Belgische bischoppen een andere mening zijn toegedaan'', aldus Danneels woordvoerder Toon Osaer.

Kardinaal Joos nam na alle commotie niets terug. P-Magazine had hij volgens eigen zeggen nog nooit gelezen. Boeken van Hugo Claus trouwens ook niet.