Thailand verleent Nederlanders gratie

Twee langgestrafte Nederlanders die in een Thaise gevangenis zitten krijgen binnen een week gratie. Dat heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.

Bot reist mee in het gevolg van koningin Beatrix die deze week een staatsbezoek brengt aan Thailand.

De minister kreeg ook de toezegging van de Thaise autoriteiten dat de doodstraf van twee Chinese Rotterdammers zal worden omgezet in levenslang. Verder wordt de cassatiezaak van Machiel Kuijt bespoedigd, de bekendste van de vijftien Nederlanders die in Thailand gevangen zitten. Kuijt trad vorig jaar met zijn zaak in de publiciteit.

Bot maakte verder duidelijk dat er binnen enkele weken een uitwisselingsverdrag kan komen, nu hij met zijn Thaise collega overeenstemming heeft bereikt over een cruciale formulering in dat verdrag. Deze raakt aan het grote verschil in strafmaat tussen Nederland en Thailand, waar het bezit van een zeer kleine hoeveelheid drugs al tot zeer lange gevangenisstraffen kan leiden. ,,We hebben afgesproken dat in Nederland de Nederlandse administratieve procedures volledig van toepassing zullen zijn. Met een knipoog hebben we duidelijk gemaakt wat we daarmee bedoelen'', vertelde Bot over zijn ontmoeting vandaag met de Thaise minister van Buitenlandse Zaken.

De twee ambtgenoten lieten elkaar zo weten beiden te begrijpen dat het vaak de praktijk zal zijn dat Nederlandse gevangenen die terug naar huis gaan kort daarna op vrije voeten zullen komen. Maar om Thailand geen gezichtsverlies te laten leiden is in alle gesprekken het woord `invrijheidsstelling' gemeden. Bot moest op zijn beurt accepteren dat Nederlandse gevangen pas na acht jaar Thaise cel voor toepassing van het verdrag in aanmerking komen.

De twee die gratie krijgen zijn Pedro R. en George O. De eerste is elf jaar geleden gearresteerd en tot veertig jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel. De ander heeft er negen jaar van zijn vijftigjarige gevangenisstraf opzitten, ook voor drugssmokkel. Beiden komen volgens Bot binnen een week vrij. ,,De Thaise koning heeft in de gratie bewilligd, maar nooit wordt bekendgemaakt wat de overwegingen zijn om gratie te verlenen.'' De twee hebben bekend. Dat is noodzakelijk bij een gratieverzoek.

De twee Chinese Nederlanders, E. T. en A. Y., hebben niet bekend en zijn in tweede instantie tot de doodstraf veroordeeld wegens drugssmokkel. Deze straf zal volgens Bot ,,zeer waarschijnlijk'' worden omgezet in levenslang.

Voor Kuijt heeft het verdrag uiterlijk in april 2005 effect. Dan is het acht jaar geleden dat hij werd gearresteerd.

Op dit moment zitten 2.220 mensen met een Nederlands paspoort een celstraf uit in een ander land, zo blijkt uit de jongste gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat aantal stijgt gestaag: vorig jaar rond dezelfde tijd waren het er 2.170.

hoofdartikel: pagina 9