Thailand kampt met vogelgriep

Na dagen van ontkenning hebben Thaise politici aangedrongen op openheid over een vermoedelijk geval van vogelgriep in het land. Volgens twee Thaise senatoren wordt het nieuws over de zaak opzettelijk verzwegen door de Thaise regering.

De Thaise premier Thaksin Shinawatra ontkent dat zijn regering de kwestie verzwijgt, omdat, aldus de premier, nog niet is bewezen dat inderdaad sprake is van de vogelgriep. De Thaise media hebben gemeld dat bij een jongetje in de centraal-Thaise provincie Suphanburi vogelgriep is vastgesteld. Onderzoek zou dat inmiddels ,,onweerlegbaar'' hebben aangetoond.

De senatoren Nirun Phitakwatchara en Wallop Thangananurak hebben gewaarschuwd dat Thailand een doofpotaffaire moet vermijden. ,,De Chinezen hebben vorig jaar geprobeerd de uitbraak van [de longziekte] sars te verzwijgen en dat had gevolgen voor de wereldgemeenschap. De Thaise regering moet zich niet gedragen als de Chinese. Het is de taak van de regering het publiek voor te lichten zonder paniek te zaaien'', zei Wallop. Volgens Nirun heeft de regering ,,politieke en zakelijke motieven'' om niet vrijuit te spreken over de zaak.

Thailand is de vijfde pluimvee-exporteur ter wereld en heeft regelmatig verklaard dat het land niet is getroffen door de vogelgriep. De bijna zes miljoen kippen die daar de afgelopen weken zijn gestorven of afgemaakt zouden hebben geleden aan een vorm van cholera.

In Vietnam zijn al vijf mensen aan de gevolgen van vogelgriep overleden.