TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de dorpscafés op het Groningse platteland die minder jongeren trekken. Sportkantines en buurthuizen zuigen steeds meer klanten weg. Ned.2, 18.05-19.05u.

Netwerk. Reportage over de Somaliërs die in de Britse steden Leicester en Birmingham wonen en afkomstig zijn uit Nederland.

Daar voelden ze zich niet thuis en vertrokken naar Engeland. Toch krijgen hun kinderen nog Nederlandse les en kijken ze naar Nederlandse soaps. Ned.1, 20.25-20.57u.

Rondom tien. Debat over geweld op tv met o.a. publicist Jan Kuitenbrouwer, die afschaffing van de Kijkwijzer bepleit, Kamerlid Atsma (CDA) en vertegenwoordigers van de Kijkwijzer en ouders. Ned.1, 21.57-22.42u.

Nova. Over het groeiende aantal allochtone vrouwen in de WAO en aandacht voor de regeling tussen Nederland en Thailand over de Nederlanders die daar in het gevang zitten. Ned.3, 22.18-23.02u.

DOCUMENTAIRE

Histories. Over het dubbelleven van de Italiaanse dictator Mussolini. Canvas, 21.00-21.45u.

Het geheim van de Aldi. Reportage over Aldi, één van de goedkoopste supermarkten. Binnen het bedrijf is alles erop gericht om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Niemand van het concern wil of mag daarover praten met de buitenwereld. Ned.3, 21.15-22.00u.

Sprekend Nederland. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.10-0.03u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Gesprek met het Amsterdamse raadslid Karina Schaapman (PvdA). Op advies van ex-wethouder R. Oudkerk schreef zij een boek waarin ze onthult prostituee te zijn geweest. Dit om chantage te voorkomen. Ned.3, 19.32-20.00u.

De wandeling. Gesprek met de 40-jarige José van den Diepstraten die een autobiografisch jeugdboek heeft geschreven over zinloos geweld en als afscheid van haar vermoorde broer. ,,We hadden ruzie en ik had het niet meer goedgemaakt. En dat schuldgevoel is 20 jaar blijven hangen.'' Morgen, Ned.1, 16.32-17.00u.

MUZIEK

Nationaal songfestival. Eerste van een serie van vijf voorronden voor de finale van het Nationaal Songfestival 2004 op zondag 22 februari. Tien overgebleven kandidaten nemen aan de finale deel om uiteindelijk aan het Eurovisie Songfestival 2004 in Istanbul te mogen meedoen. Ned.2, 20.25-21.35u.

Jazz: Nina Simone. Portret van zangeres Nina Simone, die vorig jaar overleed. Haar repertoire was veelomvattend: jazz, klassieke muziek, folksongs, blues en pop. Ned.3, 23.55-0.55u.

FILM

Earthquake (Mark Robson, 1974, VS). Destijds in de bioscoop met `Sensurround' uitgebrachte rampenfilm over aardbeving in L.A. Met o.a. Charlton Heston, Ava Gardner, Lorne Greene en George Kennedy. RTL5, 20.30-22.40u.

Double Jeopardy (Bruce Beresford, 1999, VS). Adequate formulefilm. Na zes jaar celstraf aast de voorwaardelijk in vrijheid gestelde Ashley Judd op haar verraderlijke echtgenoot die ze vermoord zou hebben. Reclasseringsofficier Tommy Lee Jones zit op zijn beurt de vrouw op de hielen. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Stripes (Ivan Reitman, 1981, VS). Soldatenklucht-nieuwe-stijl was destijds in Nederland een surprise-Kersthit. Twee jaren-zestig-veteranen gaan uit lamlendigheid het leger in en ontpoppen zich tot helden bij privé-invasie in Tsjechoslowakije. SBS6, 20.30-22.40u.

The Deep End of the Ocean (Ulu Grosbard, 1999, VS). Geflopt vehikel voor Michelle Pfeiffer heeft zo zijn tv-filmachtige kwaliteiten en houdt sentimentaliteit verdienstelijk buiten de deur. Pfeiffer herkent in jochie haar eigen zoontje, dat negen jaar eerder als peuter spoorloos verdween. Net5, 22.30-0.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met filmmaker Pieter Verhoeff die onlangs een documentaire maakte over de in 1996 overleden acteur Gerard Thoolen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Langs de lijn. Aflevering in de serie over 50 jaar betaald voetbal behandelt de shirtsponsoring met oud-voorzitter van de KNVB Eric Filé en shirtsponsor Rob Albers. Radio 1, 22.04-23.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met Herman Divendal, sinds 1988 coördinator van AIDA Nederland, de Association Internationale de Défense des Artistes. Ook opnamen van de Iraakse dichter/schrijver Rodhan Al Galidi, gemaakt tijdens VPRO's Slapeloze Nacht in Utrecht. 747AM, 21.00-23.00u.