Siemens bloeit op

Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft in het eerste kwartaal van het op 1 oktober begonnen boekjaar 2003/2004 een winst voor belastingen geboekt van 726 miljoen euro. Dat is 39 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige boekjaar.

Het bedrijfsresultaat steeg met bijna een kwart tot 1,4 miljard euro, zo maakte Siemens vanmorgen bekend. Onder meer door de lage dollarkoers nam de omzet wat af, van 18,8 tot 18,3 miljard euro. Het concern hield een eerdere raming overeind dat de winst over heel het boekjaar met 10 procent of meer zal stijgen als de economische situatie niet verslechtert.

De stijging van de nettowinst is groter dan analisten hadden verwacht. Siemens' bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer verklaarde ,,zeer tevreden'' te zijn. Vooral de divisie mobiele telefonie deed het goed. Hier was sprake van een ruime verdubbeling van het bedrijfswinst tot 123 miljoen euro. De divisie netwerken, die vorig jaar nog een verlies leed van 151 miljoen euro, behaalde nu een bedrijfswinst van 51 miljoen euro.

Eerder deze maand halveerde Siemens zijn belang in de halfgeleiderproducent Infineon. Door de verkoop van 150 miljoen aandelen nam het belang af van bijna 40 tot ongeveer 19 procent.

Siemens behaalt met de transactie een boekwinst van 800 miljoen euro, die in de resultaten over het tweede kwartaal van het boekjaar wordt verwerkt. Een verdere verkoop van Infineon-aandelen is Siemens voorlopig niet van plan, aldus topman Von Pierer.

Siemens is het grootste bedrijf van Duitsland en is onder meer actief op het gebied van telefonie, automatisering, energie, transport, medische systemen en verlichting. Wereldwijd telt het bedrijf 417.000 werknemers.