Sharon in opspraak door aanklacht tegen Israëlische zakenman

Een Israëlische zakenman en onroerend-goedmakelaar, David Appel, is gisteren in Tel Aviv aangeklaagd wegens poging tot omkoping van premier Ariel Sharon en minister van Handel Yossi Olmert. De aanklacht van de officier van justitie heeft voor grote beroering gezorgd in Israël, omdat Sharon en Olmert in opspraak zijn geraakt.

Volgens het Israëlische tv-station Kanaal 2 en het dagblad Ha'aretz is het hoofd van het openbaar ministerie, Edna Arbel, van mening dat er ruim voldoende bewijsmateriaal is om op afzienbare tijd ook een klacht in te dienen tegen Sharon en zijn twee zonen. Het ministerie van Justitie onderstreepte vanochtend dat daarover nog geen besluit is genomen. Arbel gaat binnenkort met pensioen; haar opvolger zal de beslissing over het vervolgen van Sharon nemen.

De premier en zijn zoons worden volgende week weer door de politie ondervraagd over het mogelijk aannemen van binnen- en buitenlandse steekpenningen. Het onderzoek tegen Sharon wordt gevoed door een voormalige campagnemedewerker die met documenten en geluidsopnamen zegt te kunnen aantonen dat Sharon illegale verkiezingsdonaties heeft aangenomen.

In de periode dat Sharon nog minister van Buitenlandse Zaken was en Olmert burgemeester van Jeruzalem zouden zij bij de Griekse regering gelobbyd hebben voor Appel die op een Grieks eiland een groot toeristisch project wilde opzetten. ,,In de periode 1998-1999 betaalde Appel aan Sharon een omkoopsom als blijk van waardering voor activiteiten die verband hielden met de vervulling van de openbare functies van een overheidsdienaar en zijn zoon'', aldus de aanklacht.

Appel, die achter de schermen een belangrijk rol speelde in de Likudpartij, zou de verkiezingscampagne van Sharon om het leiderschap van Likud op onrechtmatige wijze hebben gesteund. De zakenman zou ook Sharons zoon Gilad in fictieve dienst hebben genomen en hem een salaris van drie miljoen dollar hebben betaald. Ook zou Appel met tienduizenden dollars de exploitatie van Sharons boerderij in de Negev hebben gesteund.

Olmert, naast minister ook vice-premier, zou steekpenningen hebben ontvangen in ruil voor het organiseren van bijzondere ontvangsten om Griekse ministers die Jeruzalem bezochten, in contact te brengen met Appel en gunstig te stemmen.

De advocaat van Appel sprak gisteren de beschuldigingen tegen en woordvoerders van Sharon zeiden dat de premier zich geen enkele zorgen maakt over het proces tegen de zakenman. De oppositiepartijen in de Knesset hebben het aftreden van Sharon geëist. ,,We kennen de [maffiafamilie] Soprano's van de televisie en we kennen de Soprano's in Israël, alleen heten zij hier de Sharons'', aldus Ophir Pines-Paz, Knessetlid voor de Arbeidspartij.

Sharon komt in ernstige moeilijkheden als de openbare aanklager een klacht indient tegen hem of tegen een van zijn zoons. De Hoge Raad van Israël heeft bepaald dat Sharon dan gedurende de behandeling van zijn eventuele rechtszaak moet aftreden.