Plagiaat van Godard

De Franse cineast Jean-Luc Godard is veroordeeld wegens plagiaat. Godard had in zijn film King Lear een tekst gebruikt van de schrijfster Viviane Forrester, zonder dat ze daarvoor toestemming had gegeven.

,,Door het zonder toestemming citeren van een alinea uit het boek La violence du calme hebben Godard en de maatschappij Bodega Films plagiaat gepleegd die de rechten van mevrouw Forrester en het copyright van Editions du Seuil aantasten'', luidde dinsdag het oordeel van een Parijse rechter.

Godard en Bodega Films moeten aan Forrester en de uitgever elk 5.000 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank verbiedt ook verdere verspreiding van de film, zolang de aftiteling niet Forrester vermeldt. De film King Lear, gedraaid in 1987 met onder anderen Peter Sellars, Woody Allen, Norman Mailer en Burgess Meredith, kende talloze productieproblemen en werd pas in april 2002 uitgebracht. De film behelst niet het toneelstuk van Shakespeare maar is een beschouwing over het werk.