Pakistan ondervraagt kerngeleerden

In Pakistan is ophef ontstaan over het onderzoek naar de mogelijke verkoop van nucleaire kennis en technologie aan landen als Iran, Libië en Noord-Korea.

De Pakistaanse minister van Informatie, Sheikh Rashid Ahmed, bevestigde gisteren dat afgelopen weekeinde opnieuw acht kergeleerden zijn opgepakt voor verhoor over mogelijke proliferatie. Hij zei ook dat Pakistan recentelijk onderzoekteams naar Libië en Iran heeft gestuurd.

Familieleden van aangehouden deskundigen protesteerden gisteren bij het parlement in Islamabad. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als `Waarom worden onze nationale helden te schande gemaakt?' en `Waar is mijn man?' Critici beschuldigen de regering van een heksenjacht en onderwerping aan de VS.

Afgelopen november al werd Abdul Qadeer Khan ondervraagd, de `vader van de islamitische atoombom' die in de jaren '70 bouwtekeningen en technische bijzonderheden van de toenmalige Urenco-centrifuges in Almelo stal en die gebruikte voor de ontwikkeling van het Pakistaanse kernwapenprogramma. Naar recent bekend is geworden, is de nucleaire technologie van Urenco via Pakistan waarschijnlijk ook terechtgekomen in Iran, Libië en Noord-Korea.

Hoewel Pakistan zich niet heeft aangesloten bij het verdrag tegen verspreiding van kernwapens (NPV), is het faliekant gekant tegen proliferatie van kernwapens, zei minister Ahmed gisteren. Hij herhaalde een eerdere Pakistaanse mededeling dat de regering nooit betrokken was bij de uitvoer van kerntechnologie , maar dat niet uit te sluiten valt dat individuele kerngeleerden in het verleden uit winstbejag nucleaire kennis en technologie aan derden hebben geleverd. Andere bronnen zeggen evenwel dat Abdul Qadeer Khan tijdens zijn verhoor heeft gezegd dat generaal Mirza Aslam Beg, commandant van de strijdkrachten van 1988 tot 1991, destijd het licht op groen zette voor de transfer van nucleaire technologie naar buurland Iran.