`Overname van KLM in april bezegeld'

De voorgenomen overname van KLM door Air France ligt op koers. In februari denken beide luchtvaartmaatschappijen groen licht te krijgen van de mededingingsautoriteiten in zowel Brussel als Washington, waarna de overname in april zijn definitieve bezegeling krijgt. Dit is vanochtend bevestigd door financieel directeur Rob Ruijter tijdens een toelichting op de cijfers van de luchtvaartmaatschappij over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2003/2004 van KLM.

KLM behaalde een kwartaalwinst van 8 miljoen euro tegenover een verlies van 66 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde daarentegen met 7 procent tot 1,5 miljard euro, voornamelijk door het feit dat KLM door de longziekte sars, de oorlog in Irak en de algehele crisis in de luchtvaart het aantal ingezette toestellen heeft teruggebracht.

De luchtvaartmaatschappij KLM ziet echter weer licht gloren aan de horizon. Het concern lijkt de zware verliezen achter zich te hebben gelaten en verwacht dit boekjaar wat betreft het nettoresultaat quitte te spelen. De marktomstandigheden blijven echter kwetsbaar, de concurrentie is nog steeds heftig, benadrukte R. Ruijter vanochtend.

De maatschappij besloot ingrijpend te reorganiseren om het hoofd boven water te houden. Zo heeft KLM een deel van haar administratie naar Boedapest in Hongarije verhuisd. Daardoor kon het bedrijf in Europa ongeveer tweehonderd banen schrappen, aldus Ruijter. In totaal wil KLM 4.500 banen schrappen en jaarlijks 650 miljoen euro besparen. Het bedrijf heeft nog 1 miljard euro in kas. De reizigersdivisie behaalde een positief bedrijfsresultaat van 61 miljoen euro. Vorig jaar was er nog een verlies van 22 miljoen. De vrachtdivisie deed het minder goed. Het bedrijfsresultaat daalde met 8 miljoen naar 24 miljoen euro.

KLM-dochter Transavia heeft een matig kwartaal gehad. De maatschappij, die een aantal lijndiensten uitvoert voor KLM, boekte een negatief resultaat van 4 miljoen euro tegenover een verlies van 6 miljoen een jaar eerder.