Optimisme houdt stand op beurzen

Terwijl de koers van de euro op de valutamarkt opnieuw flink opliep, hielden de Europese beurzen goed stand vanmorgen. De AEX-index noteerde een klein verlies van 0,14 procent op en niveau van 356,94 punten. De euro klom naar 1,2730 dollar per euro, en naderde daarmee zijn recordkoers weer van vorige week maandag toen de Europese munt bijna 1,29 dollar noteerde.

De koersreactie op de aandelenbeurzen weerspiegelde de dubbele boodschap die de Europese Centrale Bank (ECB) vanmorgen gaf in het maandbericht over januari. De ECB toonde zich bezorgd over de koersschommelingen op de valutamarkten, en drukte de wens uit dat de koersen stabiliseren. De bank herhaalde dat de sterke euro een rem kan zetten op de export, maar heeft er alsnog vertrouwen in dat de uitvoer van de landen van de eurozone groeit doordat de wereldeconomie aantrekt.

Twee Duitse bedrijven onderstreepten vanmorgen het optimisme over de economie. Softwaremaker SAP liet zich verrassend positief uit over de rest van het jaar en elektronicagigant Siemens maakte sterke winstcijfers bekend. In Frankfurt steeg Siemens 1,1 procent. SAP won 1,2 procent. De DAX-index in Frankfurt stond mede door de hogere koersen van de twee bedrijven 0,1 procent hoger. In Parijs noteerde de graadmeter CAC 40 een stijging van 0,5 procent. Het koersgemiddelde van de beurs in Londen daalde licht, met 0,1 procent. Elders in Europa stegen de Europese farmaceutische concerns Aventis en Sanofi-Synthélabo beide bijna 5 procent na mediaberichten dat fusiegesprekken tussen de twee in een vergevorderd stadium zijn.

KPN steeg 0,3 procent. Het telecombedrijf schrapt dit jaar achthonderd banen bij de divisie vaste telefonie. De omzet van de divisie staat onder druk door de toenemende concurrentie en lagere prijzen. TPG, de andere poot van het vroegere staatsbedrijf PTT, was de grootste verliezer in de AEX. Het postbedrijf daalde 1,3 procent nadat het ministerie van Economische Zaken had gezegd dat de prijs van postzegels tot 1 januari 2007 niet omhoog mag.

Op de effectenbeurs in Tokio sloot de Nikkei-index op 11.000,70 punten, 1,69 punt lager dan woensdag. De beurs in Zuid-Korea was donderdag gesloten. Dat gold ook voor de beurs van Hongkong. In Australië gingen de koersen omhoog met 0,55 procent.